Chleb na piwie

Chleb na piwie – kuchnia mazurska

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pszenno żytni chleb na piwie. Początkowo przepis zaczerpnęliśmy z książki Waldemara Mierzwy i Krzysztofa Mazurka pt. „Zasmakuj w Warmii” (wydawnictwo Retman). Przepis jest przepisem babci pana Krzysztofa – Felicjany, jednak w trakcie przygotowywania, zmuszeni byliśmy go nieco zmodyfikować. Pierwszą rzeczą, która nas zastanowiła to podane w książce proporcje – kilogram mąki, w tym połowa to mocno pijąca żytnia i tylko 375 ml płynu w postaci zsiadłego mleka. Nie jest też podany czas wyrastania. Ale po kolei.

Zaczyn na chleb

Przygotowanie zaczynu polega na zmieszaniu ze sobą 50 gram świeżych drożdży z 10 gramami cukru (u nas trzcinowy), 30 gramami mąki pszennej i 5 łyżkami jasnego piwa. Wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. My wstawiliśmy do piekarnika, nagrzanego do 40 stopni, bez termoobiegu.

Przygotowanie ciasta na chleb

W misce wymieszajcie 500 gram mąki pszennej i 500 gram mąki żytniej. Dodajcie 500 ml zsiadłego mleka, 50 ml wody oraz 2 łyżki siemienia i 20 gram soli. Wlejcie zaczyn i wymieszajcie, ręcznie łopatką, masa jest tak gęsta że robot tego nie pociągnie. Z podanych składników powstanie masa z grudkami o kostystencji błota, ale nie przejmujcie się. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U nas trwało to jakiej 1,5 godziny, ale nie wyrosło jakoś bardzo. Po tym czasie przełóżcie je do foremki (u nas dwie podłóżne) i zostawcie do ponownego wyrośnięcia. Zostawiliśmy na kolejną godzinę, po czym zaczęliśmy piec.

Pieczenie

Pszenno żytni chleb na piwie pieczcie przez godzinę w temperaturze 190 stopni, z opcją termoobieg.

Chleb wyszedł pyszny ale faktem jest, że po wystudzeniu skórkę ma pancerną. Będziemy więc dalej eksperymentować z tym przepisem i postaramy się doszlifować go do perfekcji.

Lista zakupów

Zaczyn:
50 gram świeżych drożdży
10 gram cukru
(u nas trzcinowy)
30 gram mąki pszennej
5 łyżek jasnego, ciepłego piwa

Ciasto:
po pół kilograma mąki pszennej i mąki żytniej

500 ml zsiadłego mleka lub serwatki (w oryginalnym przepisie tylko 375ml)
50 ml wody
(w oryginalnym przepisie nie występuje)
2 łyżki siemienia
(w oryginalnym przepisie 20 gram ziaren lnu)
20 gram soli

Dodatkowo

  • Informacje na temat kuchni Warmii i Mazur znajdziecie tu: klik.
  • Mazury – co i gdzie zjeść tu: klik.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie

Dodaj komentarz