pulczi ze śledzia

Pulczi ze śledzia – kuchnia kaszubska

Dziś na obiad proponujemy Wam pulczi ze śledzia, czyli śledzie w śmietanie podane z pieczonymi ziemniaczkami. W orginalnym przepisie jest mowa o gotowanych ziemniaczkach w mundurkach, ale my postanowiliśmy poeksperymentować i je zwyczajnie upiec bez obierania.

Ziemniaki

10 małych ziemniaczków umyjcie pod bieżącą wodą (nie obierajcie!), po czym ułóżcie je w naczyniu żaroodpornym, lub foremce, wyłożonym folią aluminiową. Ziemniaki nakłujcie, polejcie oliwą, posypcie solą i wymieszajcie. Górne krawędzie folii zawińcie, tak by przykryły ziemniaki.

Wstawcie naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie rozwińcie folię a ziemniaczki rozgniećcie lekko widelcem i dopiekajcie bez przykrycia kolejne 15 minut.

Śledzie

Śledzie, a dokładniej 250 gram filetów śledziowych a la matias w oleju pokrójcie w paski. Dodajcie do nich pokrojone w kostkę pół cebuli oraz pół obranego jabłka. Doprawcie solą i pieprzem, następnie dodajcie 4 łyżki śmietany 18%. Całość wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na pół godziny.

Podanie – Pulczi ze śledzia

Na talerz nałóżcie łyżkę śledzi, a obok połóżcie ciepłe jeszcze upieczone ziemniaczki. Smacznego!

pulczi ze śledzia
pulczi ze śledzia

Lista zakupów

małe ziemniaczki (10-12 sztuk)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
250 gram filetów śledziowych a la matias w oleju
po pół cebuli i jabłka
4 łyżki śmietany 18%

Więcej informacji na temat kuchni kaszubskiej tu: klik. A więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz