Scones

Scones z rodzynkami

Scones z rodzynkami pochodzą ze Szkocji, a przepisów na nie jest wiele. Tak samo jak sposobów ich podania: z dżemem, masłem albo smażonym bekonem. Więcej naszych przepisów tu: klik.

Przygotowanie ciasta

Po pierwsze mąka (dwie szklanki wystarczą na 8 sztuk o średnicy 6-7cm). My zawsze używamy pszennej, ale w sieci znajdziecie też przepisy z mąką bezglutenową czy razową. Po drugie coś, co sprawi że ciasto urośnie. U nas soda oczyszczona, dwie łyżeczki. Jeżeli nie lubicie czuć jej smaku w wypiekach, możecie użyć proszku do pieczenia. Do tego trzy łyżki brązowego cukru i rodzynki (te ostatnie w ilości według uznania). Można też zastąpić je innymi suszonymi owocami, na przykład żurawiną albo orzechami, lub nie dodawać ich wcale. W wersji wytrawnej, zamiast owoców, można dodać usmażony, pokrojony w kostkę boczek. Albo tarty ser. Ale wróćmy do klasycznej wersji scones z rodzynkami. Zmieszać mąkę, sodę, cukier i rodzynki . Dodać jedno całe jajko i pół szklanki mleka oraz dwie łyżki roztopionego masła (lub oliwy). Zagnieść ciasto.

Scones z rodzynkami

Wyrobione ciasto podzielić na równe części, uformować w kulki, po czym spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec 10 minut w 200 stopniach, góra dół.

Scones
Scones z rodzynkami

Czas pieczenia zależy od indywidualnych mocy piekarnika, inaczej piecze się w gazowym, inaczej w elektrycznym. Dlatego w ciągu tych 10 minut rzućcie czasem okiem na to co się dzieje w środku. Scones dosyć szybko rumienią się z zewnątrz ale w środku pieką się wolniej, dlatego czas pieczenia może różnić się nieznacznie.

Scones z rodzynkami – podanie

Je się na ciepło, na ogół z dżemem i masłem, ale ładniejsza woli polać je syropem klonowym. Dla urozmaicenia polecamy też te na słono, z bekonem. Idealnie pasują do nich jajka w koszulkach. Bajka! Więcej o tym wypieku znajdziecie tu:

Scones z rodzynkami
Scones z rodzynkami

Zapraszamy też na nasz Instagram.

Dodaj komentarz