Tymczasem na krakowskim Ruczaju: Spaghetteria Pizza & Pasta

Tym razem postanowliśmy zjeść kolację w pobliskiej Spaghetteria Pizza & Pasta na krakowskim Ruczaju.

Osiedlowa plaża

Pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy, po przekroczeniu progu restauracji Spaghetteria Pizza & Pasta to wystrój. Nowoczesny, lekko industrialny: wielkie sofy z brązowej skóry, ogromne kwietniki z czarnego metalu, gołe nowoczesne żarówki pod sufitem i podłoga w biało-czarną kratę. Przed restauracją znajduje się sporych rozmiarów ogródek, z białą drewnianą podłogą i chroniącymi od słońca parasolami. A zaraz za nim plaża (sic!). Tak, prawdziwa plaża z piaskiem i zachęcającymi do zostania tu na dłużej leżakami. Czegóż więcej potrzeba?

Chłodne zupy vs upalne popołudnie

Menu w Spaghetteria Pizza & Pasta kusi, ale nie jest przesadzone w dobrym tego słowa znaczeniu. Jednak tego dnia postanowiliśmy zamówić dania z wkładki do karty, która zmiania się co jakiś czas. Cieszy nas, że kucharze ciągle eksperymentują z potrawami, ucząc nas przy tym nowych smaków. My tradycyjnie zaczęliśmy od zup. Silniejsza połowa tego bloga wybrała gazpacho, którego sposób podania zachwycił. Urocza kompozycja drobno pokrojonych warzyw i przypraw, a całość ozdobiona listkiem roszponki i pysznym, wyrazistym w smaku chipsem serowym. W smaku przyjemnie ożywcze, dobrze doprawione. Smaczne tak samo, jak testowany kilka mięsiecy wcześniej krem z pomidorów, podany z robionym w Spaghetteria Pizza & Pasta pesto.

Co tu dużo mówić, zupy mają pyszne.  Czego kolejnym dowodem był zamówiony przez ładniejszą połowę tego bloga chłodnik z botwinki, idealny w tak upalne popołudnie. Podany z pysznym, żółciutkim jajkiem, bardzo gęsty, z dużą ilością koperku. Na zdjęciu trochę już podjedzony, więc nie prezentuje się już tak okazalee. Ale najważniejszy jest smak, a ten był obłędny. Co tylko rozbudziło nasze apetyty na więcej.
.

 

Danie główne

Po zupach przyszedł czas na danie główne. Tego dnia solidarnie odpuściliśmy sobie makarony oraz pizzę i zdecydowaliśmy się na ryby. Ładniejsza połowa tego bloga wybrała pieczoną doradę z pieca, podaną w towarzystwie grilowanych warzyw: czerwonej cebuli, cukini, bakłażana i czerwonej papryki. Całośc udekorowana młodymi liśćmi buraka. Ryba przepyszna, miękka i soczysta. Warzywa przyjemnie chrupiące, pachnące latem. Fajne, lekkie i smaczne dania.

Z kolei silniejsza połowa tego bloga wybrała stek z tuńczyka, podany w towarzystwie zielonych szparagów i bazyliowego pesto, całośc ozdobiona młodymi liśćmi buraka. Solidna porcja ryby, bardzo sycąca. Chrupiące szparagi i TO pesto, w robieniu którego Spaghetteria Pizza & Pasta jest niekwestionowanym mistrzem! 

Wszystko powyżej sprawia, że na pewno będziemy częściej zaglądać do Spaghetteria Pizza & Pasta. I na pewno wybierzemy się też do ich drugiej restauracji w Kryspinowie.


Spaghetteria Pizza & Pasta

ul.Kobierzyńska 142a, Kraków
https://www.facebook.com/restauracjaspaghetteria/

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*