Baster na krakowskim Kazimierzu

Baster na krakowskim Kazimierzu

Nasze ostatnie weekendowe odkrycie, trochę z przypadku, bo zawitaliśmy tu spacerując po prostu ulicą Szeroką. I mimo, że na początku podeszliśmy do tego miejsca z dystansem (jako jedyni mieli pusty ogródek), Baster na krakowskim Kazimierzu stanął na wysokości zadania i dziś jest naszym numerem jeden wśród restauracji na Szerokiej.

Słowem wstępu

Nasza historia sięga okresu międzywojennego, a dokładnie 1926 roku, kiedy to Józef Baster jako reprezentant Arcyksiążęcego browaru Hapsburgów rozpocząl rozlewać piwo przy ulicy Zbożowej 2 w Krakowie. Firma posiadała nowoczesną rozlewnię piwa, wytwórnię wody sodowej, orenżady i lemoniady (…) Chcemy, aby nasze piwo nawiązywało do dawnych smaków oraz tamtej jakości.

Gotuje tu Szef Kuchni Paweł Pamuła „Kuchnia europejska to domena, w której czuje się doskonale; w 2020 r. zdobył drugie miejsce w XV Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, (w dwuosobowym zespole). Swoje doświadczenie gromadził w cenionych krakowskich restauracjach, przez ostatnie kilka lat, w Restauracji Biała Róża. Dzisiaj dowodzi zespołem kuchni nowego miejsca na krakowskim Kazimierzu, Restauracji Baster (…) kreatywny, bezkompromisowo dokładny, stawia na innowację, nie stroniąc przy tym od kulinarnej klasyki.”

W menu

Zaczynając od przystawek znajdziecie tu m.in. śledźia à la Baster oraz chłodnik z ogórka, czy też zestaw przystawek do dzielenia się. Z zup ciekawie zapowiadają się m.in. krem z pietruszki z gruszką oraz bulion z perliczki. A wśród dań głównych króluje kaczka, kurczak, wołowina, ryby, krewetki, makarony i pierogi jednak wszystko w nowej, odsłonie, z ciekawymi dodatkami. Na deser zaś polecają się krem cytrynowy, mus mascarpone oraz karmel Earl Grey. Głodni?

Nasz wybór

Na początek zaskakujące czekadełko – chłodnik z pomidorów o smaku arbuza (sic!), a do tego na przystawkę zapiekany, kremowy kozi ser podany z burakiem i rabarbarem dla Silniejszego. Dodam tylko, że Silniejszy nie lubi buraków, a tutaj bardzo mu smakowały (faceci…).


Z kolei jako dania główne zamówiliśmy fantastycze żeberka wieprzowe z ziemniakami hasselback, porem i słonecznikiem oraz stek z przepony wołowej z sosem z zielonego pieprzu, frytkami z młodej marchewki i sałatką . Do picia obowiązkowo piwo Baster.

Pyszne jedzenie, pięknie podane co zresztą widać na zdjęciach. Duży, przyjemny ogródek tuż przy danej mykwie. Profesjonalna obsługa. Idealne miejsce na kolację we dwoje lub z przyjaciółmi. Polecamy!

Restauracja Baster
Szeroka 9, Kraków Kazimierz

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz