To było bardzo smakowite popołudnie, a to za sprawą przepysznych gruzińskich Chinkali z mięsem w miejscu Gruzińskie Specjały. Niepozorny Food Truck przy ul.Chmieleniec, jeden z wielu, za to prowadzony przez prawdziwych Gruzinów.
Gruzińśka gościnność
Karta skromna, co się chwali: popularne chaczapuri, dwa rodzaje szaszłyków, gulasz no i pierożki, które tego dnia postanowiliśmy zamówić. Faktem jest, że dość długą chwilę musieliśmy czekać na nasze jedzenie. Ale to dobrze, bo oznacza że kucharz przygotowuje je od podstaw, a nie bazuje na kupionych w pobliskim supermarkecie mrożonych półproduktach. Co więcej, nim złożyliśmy zamówienie, doradził nam, czego tego dnia powinniśmy spróbować. Widać też było po nim, że jest dość przejęty nowymi klientami, co było całkiem miłe, zwłaszcza patrząc na to jak bardzo się starał nam dogodzić i że chciał nas jak najlepiej ugościć. Gdy wreszcie dostaliśmy nasze pierożki i wróciliśmy z nimi do domu, szybko okazło się, że warto było czekać na nie tyle czasu.
Gruzińskie rarytasy
Smak naszych pierożków okazał się być obłędnym! Pyszne, dobrze wyrobione ciasto. Dobrze doprawiony mięsny farsz i przyjemnie bogaty w smaku bulion. No i uroczy pan, który dla nas tego dnia gotował, wytłumaczył cierpliwie jak należy chinkali jeść, co w praktyce okazało się o wiele bardziej skomplikowane niż myśleliśmy na początku. Mniam!
Gruzińskie Specjały food truck
ul.Michała Bobrzyńskiego 10, Kraków
Jedna myśl na temat “Gruzińskie Specjały, czyli testujemy food trucki zaparkowane na krakowskim Ruczaju”