Ochazuke łączy w sobie ryż oraz zieloną herbatę. Kuchnia japońska: ochazuke, czyli zupa z ryżu i zielonej herbaty to danie które kiedyś służyło jedynie „wyczyszczeniu” miseczek po ryżu tak, aby żadne ziarenko się nie zmarnowało. Inaczej byłoby to odebrane jako brak szacunku dla ciężkiej pracy ludzi którzy ten ryż uprawiali. Dziś jest daniem konsumowanym zwykle na zakończenie posiłku.
Przygotowanie ochazuke
Przygotowanie ryżu
Ryż krótkoziarnisty płuczcie mieszając palcami pod zimną wodą aż ta przestanie być mętna, po czym zalejcie go 200 ml zimnej wody i moczcie od 30 minut do godziny.
Postawcie garnek z ryżem i wodą w której się moczył na kuchence, zagotujcie ciągle mieszając żeby nie przywarł, po czym zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek szczelnie pokrywką i gotujcie ryż 18 minut (nie zdejmujcie pokrywki, nie zaglądajcie).
Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki, i dalej nie odchylając pokrywki, odstawcie go na 10 minut. Na koniec przemieszajcie ryż i przełóżcie do miseczek.
Przygotowanie herbaty
Herbatę należy przygotować na sam koniec, i wlać do miseczek tuż przed podaniem ochazuke.
Zagotujcie 700 ml filtrowanej wody, po czym odstawcie ją na dwie minuty.
Do dzbanka wsypcie liście zielonej herbaty, zalejcie wodą i odstawcie na minutę po czym rozlejcie ją do miseczek z ryżem.
Na koniec całość posypcie posztakowaną dymką, uprażonymi ziarnami sezamu oraz kawałkami wędzonego łososia. Możecie też dodać namoczone glony wakame.
Lista zakupów – Kuchnia japońska: ochazuke
- 150 gram suchego ryżu krótkoziarnistego (po ugotowaniu będzie go 300 gram)
- 6 łyżeczek zielonej herbaty genmaicha* (albo innej, jeżeli nie macie akurat tej)
- dymka
- dwie łyżeczki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
- 30 gram wędzonego łososia (pokrojonego w paski)
Info: podane proporcje wystarczą na 4 porcje dania.
*genmaicha – czyli bancha zmieszana z dmuchanym kleistym ryżem
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.