Kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim

Kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim

W daniu kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim idealnie sprawdzi się mostek wołowy, ewentualnie szponder.

Przygotowanie gulaszu

Mięso umyjcie i pokrójcie w małe kawałki. Nie wyrzucajcie kości, przydadzą się do przygotowania bulionu.

Marchewkę i białą rzodkiew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w 3cm kawałki.

10 cm kawałek pora i cebulę pokrójcie w 3cm półksiężyce.

Do garnka przełóżcie mięso oraz kości, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Następnie odcedźcie, ponownie zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie 30 minut.

W misce zmieszajcie 5cm drobno poszatkowanego pora, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sos sojowy, miód, cukier trzcinowy i olej sezamowy. Całość dobrze wymieszajcie.

Z garnka wyciągnijcie mięso, ale nie wylewajcie bulionu.

Do marynaty w misce przełóżcie ugotowaną wołowinę, wymieszajcie i odstawcie na kwadrans.

Po tym czasie do bulionu dodajcie marchewkę oraz rzodkiew i gotujcie 20 minut.

Następnie dodajcie mięso razem z marynatą, cebulę i pora, całość gotujcie jeszcze przez 10 minut.

Lista zakupów – Kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim

  • 1kg wołowiny (mostek lub szponder z kością)
  • 300 gram marchewki
  • 400 gram białej rzodkiewki
  • 15cm kawałek pora
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 100ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 50gr cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu

Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/ ) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/).

Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.

Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz