W daniu kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim idealnie sprawdzi się mostek wołowy, ewentualnie szponder.
Przygotowanie gulaszu
Mięso umyjcie i pokrójcie w małe kawałki. Nie wyrzucajcie kości, przydadzą się do przygotowania bulionu.
Marchewkę i białą rzodkiew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w 3cm kawałki.
10 cm kawałek pora i cebulę pokrójcie w 3cm półksiężyce.
Do garnka przełóżcie mięso oraz kości, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Następnie odcedźcie, ponownie zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie 30 minut.
W misce zmieszajcie 5cm drobno poszatkowanego pora, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sos sojowy, miód, cukier trzcinowy i olej sezamowy. Całość dobrze wymieszajcie.
Z garnka wyciągnijcie mięso, ale nie wylewajcie bulionu.
Do marynaty w misce przełóżcie ugotowaną wołowinę, wymieszajcie i odstawcie na kwadrans.
Po tym czasie do bulionu dodajcie marchewkę oraz rzodkiew i gotujcie 20 minut.
Następnie dodajcie mięso razem z marynatą, cebulę i pora, całość gotujcie jeszcze przez 10 minut.
Lista zakupów – Kuchnia koreańska: gulasz wołowy galbi chim
- 1kg wołowiny (mostek lub szponder z kością)
- 300 gram marchewki
- 400 gram białej rzodkiewki
- 15cm kawałek pora
- cebula
- ząbek czosnku
- 100ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50gr cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
Rada: do tego dania idealnie pasują koreańskie kiszonki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-kimchi-na-3-sposoby/ ) oraz surówki (przepis tu: https://kartaczygotowka.pl/kuchnia-koreanska-surowki/).
Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.
Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.