„Mezzalians (od słowa Mezze): serwujemy potrawy kuchni syryjskiej, libańskiej oraz dania inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu” – tak o sobie piszą właściciele restauracji Mezzalians na Podgórzu.
W menu
Na początek mezze, do wyboru w 3,5,7 mezzowych zestawach podawanych z chlebkiem lub zamawiane pojedynczo, a wśród nich m.in. hommosy, kiszonki, falafele, labneh i wiele więcej.
Następnie zupy, dania jednogarnkowe, dania z grilla, owoce morza i ryby.
Na koniec desery, domowe lemoniady i przyjemnie słonawy dyran.
Całość dopełniają dania sezonowe, zmieniające się co miesiąc np. w czerwcowym menu królują:
- ser labneh z pieczonym w kardamonie rabarbarem oraz świeżą miętą,
- libańska potrawka z ziemniaka,
- pikantne serduszka z woka,
- mezze z bobu,
- macerowane truskawki z różaną ricottą i kruchym ciastem.
Nasz wybór
W Mezzaliansie byliśmy dwa razy.
Za pierwszym wybraliśmy kebab dla Silniejszego i sezonowe danie dla Ładniejszej tj. cynamonowy pilaw z migdałowym jogurtem i pieczonymi warzywami – groszkiem, botwinką, marchewką, ziemniakami, porem. Na deser baklawę i aromatyczną kawę z tygielka.
Za drugim zamówiliśmy drobiowy kebab z gałką muszkatołową i marchewką dla Silniejszego i zestaw 3 mezze dla Ładniejszej: domowe kiszonki z ogórka i kalafiora, sałatkę tabbouleh z drobno siekanej pietruszki i mięty oraz młody bób z jogurtem, ogórkiem i koperkiem.
Wszystkie dania pyszne, ciekawie skomponowane i ładnie podane. Do tego przyjemny dla oka wystrój, miła obsługa i tłumy gości, warto więc wcześniej zadbać o rezerwację stolika. Polecamy!
Mezzalians
ul.Kalwaryjska 66, Kraków
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Mezzalians na Podgórzu