Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości we francuskiej Normandii. Nietypowe święta kulinarne: Dzień Sera Camembert.
Historia sera Camembert
W 1702 roku doczekał się wzmianki w „Powszechnym Słowniku Geograficznym i Historycznym” autorstwa Thomas-a Corneille-a, w którym autor wspomniał o co poniedziałkowym targu w Vimoutiers na którym sprzedawano sery z miejscowości Camembert.
Z kolei legenda głosi, że w 1971 roku recepturę na ser zdradził mieszkającej w Camembert Marie Harel ukrywany przez nią i pochodzący z miejscowości Brie ksiądz Charles-Jean Bonvoust. Jego metoda polegała na uszlachetnianiu sera briard, czym Marie podzieliła się z rodziną a ta rozpowszechniła markę sera w późniejszych latach.
W 1863 roku wnuk Marie – Victor Paynel – poczęstował Camembert-em samego Napoleona III, a miało to miejsce podczas otwarcia linii kolejowej łączącej Granville z Paryżem. Ser tak posmakował Napoleonowi, że kazał go sobie dostarczać do pałacu Tuileries, co zapewniło Camembert-owi niezłą promocję w Paryżu, całej Francji a 27 lat później na świecie, dzięki wynalezieniu przez Eugène-a Ridela skrzyń z topoli. To z kolei powoduje, że już nie tylko rodzina Marie wytwarza ten ser, ale wyrabiają go wszyscy w regionie Pays d’Auge.
W 1918 roku popyt na ten ser rośnie jeszcze bardziej, dziennie 10 000 Camembert-ów dostarczanych jest do wojskowych magazynów, a to powoduje że ser zaczyna być produkowany również poza granicami Normandii.
W 1983 roku AOC „ Camembert de Normandie ” zostaje przyznane serom, a to oznacza że produkowane są one „z poszanowaniem związku z terroir normańskim i technikami wywodzącymi się z tradycji”.
Prawdziwy Camembert
AOC na opakowaniu oznacza, że ser Camembert produkowany jest z krowiego, niepasteryzowanego mleka, z dodatkiem pleśni Penicillium camemberti, formowany w krążki o wadze 250 gram i pakowany w papier i pudełko. W środku powinien być biały, że sprężystą skórką.
Jedynie kilkuset producentów z regionu Orne ma prawo posługiwać się nazwą Camembert, z kolei w Czechach jest to Hermelin, a w Polsce Turek.
Ser powinno jeść się tydzień po wyprodukowaniu, można go smażyć, marynować lub jeść na surowo.
Nietypowe święta kulinarne w kwietniu:
4 – Dzień Marchewki
12 – Dzień Czekolady
19 – Dzień Czosnku
28 – Dzień Sera Camembert
Źródło – Nietypowe święta kulinarne: Dzień Sera Camembert: Camembert.net, Wikipedia.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.