Słodka Lokma na Podgórzu

Słodka Lokma na Podgórzu

Przejadł się Wam już sernik wiedeński i szarlotka z lodami? Chcecie spróbować czegoś nowego, słodkiego i pysznego? Oto przed Wami Słodka Lokma na Podgórzu. Gwarantuję, że takiego deseru jeszcze nie próbowaliście.

W menu

Czym jest lokma?

Lokma to ręcznie wytwarzany, tradycyjny deser pochodzący z Turcji, Grecji, rejonie dawnej Persji oraz w Egipcie. Małe smażone kulki ciasta podawane na ciepło z dodatkami są uważane za jeden z najstarszych udokumentowanych deserów w historii. Lokmy w tradycyjnym wydaniu polane są słodkim syropem lub miodem, czasami podawane z dodatkiem cynamonu, posypane sezamem lub orzechami włoskimi„.

Do wyboru macie kilka opcji, od tradycyjnej wersji lokmy z miodem i cynamonem, przez gotowe zestawy, aż po własną kompozycję.

Decydując się na gotową kompozycję, możecie zamówić

  • lokmę z Nutella i orzechami,
  • lomkmę z nadzieniem truskawkowym, polaną belgijskiej czekoladą z dodatkiem korzennych ciasteczek,
  • lokmę wypełnioną waniliowym nadzieniem z dodatkiem polewy czekoladowej i ciasteczek Oreo,
  • lokmę po turecku czyli z cynamonem i syropem,
  • lokme grecka z miodem I orzechami,
  • lokme truskawkową ze świeżymi bananami,
  • lokmę raffaello z kremem kokosowym, płatkami migdałowymi, polewą z białej czekolady i karmelizowaną kokosem.

Komponując własną lokmę najpierw wybieracie nadzienie: truskawkowe, kokosowe lub krem patissiere.

Następnie polewę: z belgijskiej czekolady (biała, gorzka, rubinowa, mleczna) Nutellę, miód lub masło orzechowe.

Na koniec posypka: kruszone ciasteczka Oreo, orzechy laskowe, włoskie, migdały, pistacje, wiórki kokosowe (zwykłe lub karmelizowane), ciasteczka korzenne lub owoce sezonowe.

Dodatkowo, oprócz lokmy zjecie tu też szakszukę, tosty z turecką kiełbasą wołową, wege wrapy, tureckie precle, borek ze szpinakiem, baklawę czy granolę.

Mój wybór

Zdecydowałam się na własną kompozycję i wybrałam Lokmę wypełnioną kremem patissiere, polaną mleczną belgijską czekoladą i posypaną pistacjami.

Za drugim razem, z dostawą do domu, zamówiłam Lokmę z tym samym nadzieniem ale polaną Nutellą, bez posypki. Do tego tosty z turecką, suszoną wołową kiełbasą i precel.

Ciasto lokmy w smaku przypomina mi curros, jest delikatne, smażone w głębokim oleju. Krem patissiere nie za słodki, idealnie komponował się z belgijska czekoladą i tłuczonymi pistacjami.

Równie pyszne okazały się tosty, z suszoną wołową kiełbasą oraz chrupiące precel z sezamem.

Polecam. Lokmę dostaniecie na wynos w papierowej miseczce, więc możecie ją jeść spacerując wzdłuż Wisły. Tosty świetnie sprawdzą się na śniadanie, a precel jako chrupiąca przekąska w ciągu dnia.

Słodka Lokma na Podgórzu
ul.Na Zjeździe 11, Kraków Podgórze

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz