Aktualizacja z 2018 – znowu odwiedziliśmy Aqua Y Sal Tajao, czy coś się zmieniło przez te dwa lata?
Diabeł tkwi w szczegółach
Niepozorna knajpka na zakręcie w jednej nadbrzeżnych miejscowości, która w środku skrywa istny raj dla wszystkich miłośników owoców morza. Wielka lada w której znaleźć można wszystko to, co danego dnia udało się wyłowić z oceanu lokalnym rybakom. Przeróżne rodzaje ryb, mule, sercówki, przegrzebki, krewetki, langusty, szczypce homara, kalmary, małe ośmiornice. Co ważne, skarbów tych nie sprzedaj się jako gotowe dania, lecz na wagę. Pan sprzedawca bierze w rękę wielką plastikową tackę i garściami nakłada na niej wszystko to, co mu się pokaże palcem. Czasem coś dodając, czasem ujmując. Następnie kelner prowadzi gości do stolika, gdzie podaje im napoje i gdzie zaczyna się najtrudniejszy moment, tj moment oczekiwania. A gdy już minie, na stole pojawiają się kolejne dania: tatar z ryby, mule w sosie z białego wina, smażone przegrzebki czy krewetkowe szaszłyki, oraz smażone na głębokim oleju małe ośmiorniczki. Całość udekorowana ćwiartkami cytryny. Nic dodać, nic ująć.
Reasumując
Ze wszystkich miejsc odwiedzonych w Hiszpanii i na Teneryfie, Aqua Y Sal Tajao (Woda i Sół) jest zdecydowanie najsmaczniejszym z nich. Prosta kuchnia, świeże składniki, nieprzekombinowane dania, obecność lokalesów przy stolikach obok – to wszystko składa się na sukces tego miejsca.
,
,
,
,
,
Aktualizacja z 2018 roku
I tym razem będąc na Teneryfie, postanowiliśmy odwiedzić Aqua Y Sal Tajao. Zrobiliśmy to już następnego dnia po przylocie – postanowiliśmy zjeść tam obiad. Po przyjechaniu na miejsce szybko odkryliśmy, że nic się nie zmieniło. Ta sama lada, te same ryby i owoce morza. Ta sama obsługa i wystrój. Ale co najważniejsze, smak i jakość nadal na takim samym, wysokim, poziomie! I taki zastój to my szanujemy, a zdjęcia mówią same za siebie.
,
Aqua Y Sal Tajao
Avenida de la Habana 11, Arona, Canarias, Spain
https://www.facebook.com/pages/Aqua-Y-Sal-Tajao/639462946158347