Sernik z borówkami i białą czekoladą

Sernik z borówkami i białą czekoladą

Tata Ładniejszej powiedział, że to najlepszy sernik jaki jadł w życiu. Sernik z borówkami i białą czekoladą przebił wszystkie inne wypieki.

Przygotowanie spodu

W misce rozkruszcie rękami kakaowe herbatniki.

W rondelku roztopcie 100 gram masła.

Gdy się rozpuści, przelejcie masło do miski z herbatnikami, wymieszajcie porządnie, przełóżcie masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenien, wyrównajcie spód i pieczcie przez 7 minut, w 180 stopniach, z termoogiegiem. Po upieczeniu wyciągnijcie formekę z piekarnika i odstawcie na bok.

Przygotowanie sernika

W misce, robotem kuchennym wymieszajcie ksylitol z pozostałymi 200 gramami miękkiego masła.

Następnie dodajcie po jednym jajku, na koniec żółtka i cukier waniliowy, cały czas mieszając.

Zacznijcie dodawać po łyżce twarogu, nie przestając mieszać masy.

Na koniec wsypcie budyń w proszku, całość porządnie wymieszajcie, aż masa zrobi się gładka i puszysta.

Przelejcie twarogową masę do formy z upieczonym spodem, wygładźcie, posypcie z wierzchu borówkami i pieczcie przez 45minut, w 170 stopniach, z termoobiegiem.

Po upieczeniu sernik wystudźcie, a następnie polejcie polewą z białej czekolady i schłódźcie w lodówce.

Polewa z białej czekolady – w rondelu roztopcie 100 gram białej czekolady z 40ml śmietanki 30%, cały czas mieszajcie, aż czekolad się rozpuści a polewa zgęstnieje. Nie musicie jej studzić przed polaniem sernika.

Lista zakupów – Sernik z borówkami i białą czekoladą

  • 1kg sera na sernik
  • 250 gram kakaowych herbatników
  • 300 gram masła
  • 80 gram budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 200 gram ksylolitu
  • tabliczka białej czekolady
  • 4 całe jajka + 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 gram borówek (swieżych lub mrożonych)
  • 40ml śmietanki 30%

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz