Smażony ryż w chińskim stylu

Smażony ryż w chińskim stylu

Wróciłam! I to z nie byle czym dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak, z fantastyczną książką „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” autorstwa Arguile Katherine Tamiko. Zatem dziś na obiad CHA-HAN, czyli smażony ryż w chińskim stylu.

Jak przeczytacie poniżej, danie to jest gotowaniem z resztek – ugotowany dzień wcześniej ryż który został z obiadu, plastry szynki, czy dawno zapomniana marchewka, która zawsze się znajdzie w czeluściach lodówki. I takie gotowanie, w stylu zero waste, to ja bardzo lubię.

Przygotowanie dania

Wszystkie sładniki na to danie przygotujcie sobie wcześniej.

W woku rozgrzejcie pół łyżki oleju rzepakowego. Wlejcie rozbełtane jajka i mieszajcie nie przerywając aż się zestną. Ściągnijcie z woka i odstawcie do ostygnięcia.

Następnie rozgrzejcie w woku kolejną łyżkę oleju, dodajcie poszatknowamą cebulę oraz marchewkę, usmażcie wszystko na złoty kolor.

Wlejcie sake, wymieszajcie, dodajcie pokrojoną szynkę, cukinię,usmażone wcześniej jajka i posiekaną dymke. Wymieszajacie i smażcie. Przełóżcie do miski.

Rozgrzejcie kolejną łyżkę oleju i wrzućcie ugotowany wcześniej (najlepiej dzień wcześniej) ryż. Mieszajcie aż ziarenka się rozdzielą. Wlejecie sos sojowy, dodajcie biały pieprz. Dodajcie usmażone wcześniej składniki, wymieszajcie i gotowe.

Lista zakupów – Smażony ryż w chińskim stylu

  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • biały pieprz
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 4 plastry szynki
  • dymka
  • 4 filiżanki ugotowanego ryżu

Przepis pochodzi z książki Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko

Do tego dania polecam Wam jeszcze jeden przepis z tej książki, mianowicie na szybką domową kiszonkę. Asazuke z kapusty pekińskiej, gdzie asazuke oznacza dosłownie szybkie pikle, w tym przypadku gotowe już po godzinie.

Asazuke z kapusty pekińskiej

Obierzcie imbir i pokrójcie na drobne kawałeczki. Papryczkę chilli drobno posztakujcie.

Białą rzodkiew obierzcie, umyjcie i pokrójcie na cieńkie plasterki.

Liście kapusty pekińskiej umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w paski o szerokości 3 cm.

Poszatkowane warzywa – rzodkiew i kapustę – umieśćcie w strunowym woreczku.

Dodajcie imbir, chilli, sól, mirin.

Masujcie torebkę przez 20 sekund po czym umieśćcie w lodówce na godzinę.

Po tym czasie usuńcie nadmiar soku i gotowe. Podawajcie skropione sosej sojowym i posypane ziarnami sezamu.

Lista zakupów – Asazuke z kapusty pekińskiej

  • 2cm kawałek imbiru
  • 2cm kawałek papryczki chilli
  • 5cm kawałek białej rzodkwi
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeki mirinu
  • sos sojowy
  • biały sezam

Kilka słów o książce i autorce

Czym jest meshi? Meshi to termin używany na określenie ugotowanego ryżu lub po prostu posiłku. Co ciekawe, kobiety w Japoni go nie używają, tylko mężczyźni, a wywodzi się on z języka rolników.

Czego możecie spodziewać się po tej książce? Ano 400 stron pełnych anegdot z życia autorki na temat jej japońskich korzeni. Wielu ciekawych informacji na temat sztuki kulinarnej tego kraju, jej sezonowości, uwagi poświęconej detalom jak np. wzór na kimonie kelnerki czy miseczce w której podaje się ryż i które to muszą pasować i zgrywać się z aktualnym sezonem, porami roku. Do tego garść całkiem niezłych przepisów, za pomocą których autorka powraca w rodzinne strony, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przywraca do życia tych, których już dawno odeszli.

Ja z tej książki wybrałam pięć przeisów do przetestowania w zaciszu własnego m-ileś-tam. Ten jest pierwszy i myślę, że udany. Szybki, prosty, co najważniejsze smaczny. W kolejnych dniach będę Was raczyć kolejnymi daniami przygotowanymi według wskazówek Arguile Katherine Tamiko. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Jedna myśl na temat “Smażony ryż w chińskim stylu

Dodaj komentarz