Zastanawialiście się kiedyś, jak smakuje Boże Narodzenie na świecie? Co podczas Gwiazdki jedzą Boliwijczycy, co jada się w Meksyku a co w Gwatemali? Poniżej postaramy się zaspokoić Waszą ciekawość. Potrawy wigilijne na świecie – Ameryki czas start!
Ameryka Północna – Potrawy wigilijne na świecie – Ameryki

W Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i Meksyku na Boże Narodzenie jada się pieczonego indyka, serwowanego z ziemniakami puree i warzywami. Z kolei na deser podaje się puding śliwkowy, tort owocowy albo mini pączki. Ale nie wszędzie!
Kanada

Naszą opowieść pt. Potrawy wigilijne na świecie – Ameryki zacznijmy więc od Kanady. W okolicach Quebecu tradycyjnym daniem jest ragoût aux pattes de cochons, gulasz przyrządzany ze świńskich kopyt, oraz tortière – mięsny placek, na ogół z dziczyzny, ale może też być z wołowiną albo wieprzowiną. Uczta wigilijna organizowana w rodzinach o francuskich korzeniach nosi nazwę réveillon. Zaczyna się ona zaraz po pasterce i trwa aż do świtu. Z kolei 6 stycznia oraganizowana jest La Fete du Roi, piecze się wtedy ciasto, w którym ukrywa się ziarno fasoli. Ten kto trafi na nie podczas jedzenia, zostaje królem lub królową dnia. To samo święto obchodzi się również we Francji i Hiszpanii.
Z kolei w Nowej Szkocji na wigilię jada się homara, a w regionie Maritimes dużą popularnością cieszą się lokalnie produkowane, różowe cukierki z jęczmienia zwane Barley Candy i Chicken Bones. W formie lizaka na patyku, mają kształt różnych symboli Bożego Narodzenia np. Świętego Mikołaja albo choinki i są o smaku czekoladowo-cynamonowym.
Stany Zjednoczone

W Stanach Zjednoczonych, podobnie jak w Kanadzie, na wigilijnym stole króluje indyk lub szynka podawana z żurawinowym sosem. Ale już u rodzin o wschodnioeuropejskich korzeniach indykowi towarzyszyć będzie kiełbasa, postne potrawy z kapusty oraz zupy. Z kolei amerykańscy Włosi zasiądą do wigilijnej lasagne. Z kolei w południowo-zachodnich Stanach prym wśród bożonarodzeniowych potraw wiodą tamales.
Tradycyjnym świątecznym napojem w Stanach jest Eggnog, likier jajeczny, który część z Was może pamiętać z filmu z 1989 roku (serio, tyle lat już minęło!) pt. „W krzywym zwierciadle: Witaj, Święty Mikołaju„, gdy w domu Griswolda pojawia się kuzyn Eddie i oni tam razem właśnie ten likier sobie sączą…
Meksyk

W Meksyku Wigilia to Noche Buena. Podczas niej Meksykanie spożywają zupę pozole, przyrządzoną z białej fasoli zwanej hominą, chilli, warzyw i mięsa wieprzowego lub drobiowego. Do tego pieczeń lub pieczony indyk, tamales, solony dorsz (bacalao), zielone warzywa gotowane z krewetkami i ziemniakami (romeritos), oraz sałatka wigilijna, zwana ensalada nochebuena. Na deser podaje się płaskie lub okrągłe, smażone na głębokim oleju ciastka (bunuelos), podobne do znanych nam mini pączków serowych, zwykle posypane cynamonowym cukrem lub polane lukrem. A do picia ciepły poncz z owoców zwany ponche oraz likier jajeczny z rumem, zwany rompope. Dodatkowo, tak jak w Hiszpanii, Francji i Kanadzie, na 6 grudnia piecze się tu ciasto z niespodzianką zwane ciastem Trzech Króli (Rosca de Reyes), w którym ukrywa się małą figurkę Dzieciątka Jezus, ten kto na niego trafi podczas jedzenia, staje się chrzestnym Jezusa na cały rok.
Ameryka Środkowa – Potrawy wigilijne na świecie – Ameryki

W Ameryce Środkowej królują tamales. Jest to ciasto kukurydziane, nadziewane np. kurczakiem, zawinięte w liście kukurydzy i gotowane na parze.
Belize

W belizańskich świątecznych wypiekach króluje rum. Dodaje się go też do likieru jajecznego, zwanego rum popo. Głównym wigilijnym posiłkiem jest fasola oraz ryż, do tego sałatka ziemniaczana, faszerowany indyk, żurawinowa galaretka oraz szynka z wiśniami i ananasem. Z kolei Mestizo na Wigilię przyrządzają danie o nazwie white relleno, czyli faszerowanego kurczaka z oliwkami, podawanego z kukurydzianymi tortillami. Z kolei dla Mayas, wiglijną potrawą są tamales z kurczakiem.
Gwatemala
W Gwatemali głównym wigilijnym daniem są tamales, ale w zależności od regionu, mogą to być tamales z kukurydzy, albo ryżu czy ziemniaków. Mogą zostać przyrządzone na słodko lub wytrawnie. Nadziewa się je suszonymi śliwkami, oliwkami, mięsem z kurczaka lub wieprzowiną albo papryką.
Honduras

Rówież tu królują tamales. Dodatkowo na wigilijnym stole można znaleźć jeszcze ryż, indyka, wołową pieczeń, smażony korzeń juki, likier jajeczny oraz słodycze.
Salwador
Głównym daniem wigilijnym na Salwadorze jest pieczony indyk z sałatką ziemniaczaną, ryżem oraz kurczak. Do posiłku pije się tu wino gaseosas oraz rum, a dzieciom podaje się horchatę (mleko z pestkami dyni i ziarnami kakaowca).
Nikaragua

W Nikaragui na Wigilię przygotowuje się faszerowanego kurczaka, podobne do tamales nacatamal, ryż z kurczakiem oraz piecze się świeży domowy chleb. Na deser obowiązkowo hiszpański bizcocho (sponge cake, coś jak nasz biszkopt, ale mniej lekkie i bardziej tłuste ciasto)
Kostaryka
Po pasterce lokalsi posilają się tamales z kurczaka oraz wieprzowiny, gotowanym w liściach babki lancetowatej, które popijają likierem jajecznym lub rumowym ponczem.
Panama
W Panamie na Wigilię jada się tamales z sałatką ziemniaczaną, ryż z kurczakiem, pieczoną szynkę oraz indyka i owoce.
Ameryka Południowa – Potrawy wigilijne na świecie – Ameryki

W Ameryce Południowej nikt nie słyszał o postnych daniach wigilijnych. Zamiast nich na stołach królują drób, wołowina i wieprzowina, a towarzyszą im różne sałatki, kanapki i owoce. Ciekawe zatem, czy zasmakowałby im nasz groch z kapustą albo barszcz z uszkami?
Argentyna

W Argentynie do kolacji wigilijnej zasiada się o godzinie 22:00 a nawet później. Kolację podaje się np. w ogrodzie, albo jest serwowana w formie grilla. Głównym daniem jest pieczony indyk lub inne pieczone mięso takie jak wieprzowina czy kozina. Do tego danie o nazwie vitel toné, czyli plastry cielęciny polane gęstym sosem przygotowanym z tuńczyka oraz anchois, faszerowane pomidory, różnego rodzaju sałatki oraz kanapki. Te ostatnie mogą być naprawdę przeróżne, od kanapek z tuńczykiem (pan de atun), przez wielowarstowe kanapki z chleba tostowego (sandwiches de miga) aż po tort z kanapek (torre de panqueques), zrobiony z nadziewanych tortilli. Z kolei na deser podaje się słodki chleb (pan dulce), pudding oraz babkę Panettone. Do tego sałatka owocowa, lody, i inne drobne przekąski (orzeszki, rodzynki w czekoladzie, nugat).
Boliwia
W Boliwii kolację wigilijną spożywa się dopiero po powrocie z mszy Misa de Gallo. Głównym daniem jest tu gulasz czy też bardzo gęsta zupa (picana) przygotowane z różnych rodzajów mięs – kurczaka, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny oraz ziemniaków i kukurydzy. Do tego sałatki, wieprzowa lub wołowa pieczeń (lechón) i owoce.
Brazylia

Brazylia mięsiwem stoi, a na jej wigilijnym stole pysznią się indyk w towarzystwie szynki i wieprzowiny, Do tego ryż z rodzynkami, sałatki oraz owoce, w tym też te suszone. Na deser lody z owocami. Ci, którzy przybyli tu z Włoch, będą na Wigilii jeść też babkę Panettone, ci o korzeniach sięgających Portugalii posilą się solonym dorszem.
Chile
W Chile Wigilia jest najważniejszym dniem Świąt Bożego Narodzenia. Wieczorem bliscy zbierają się przy wspólnym stole i spożywają dania z grilla (wieprzowinę, indyka, kurczaka), a na deser raczą się ciastem podobym do Panettone (pan de pascua). Z kolei do picia podaje się napój przyrządzony z mleka, likieru, kawy, cynamonu i cukru, i który w dosłownym tłumaczeniu nazywa się „małpi ogon” (Cola de Mono).
Ekwador
W Ekwadorze na Wigiliję je się nadziewanego indyka (lub kurczaka), podanego z sałatką oraz ryżem z serem. Do tego rodzynki i winogrona oraz różne lokalne produkty. A do picia serwuje się wino albo chichę.
Gujana

W Gujanie Święta Bożego Narodzenia zaczynają się od zjedzenia śniadania, a dokładniej dania o nazwie pepperpot, czyli mięsnego gulaszu w ciemnym sosie. Kolejnym posiłkiem w ciągu dnia jest obiad, podczas którego serwuje się nadziewanego pieczonego kurczaka lub indyka, podawanego z domową marynowaną cebulką. Na deser je się ciemny w kolorze placek, którego głównym składnikiem są marynowane w rumie i winie owoce. Do picia zaś podaje się napoje: imbirowy albo… szczawiowy.
Kolumbia
W Wigilię je się tutaj wieprzowinę nadziewaną groszkiem z ryżem (lechona). Do tego rosół (ajiaco bogotano), co jest dość niespotykanym daniem w kuchniach Ameryki Południowej, szynkę, serowe placki a la mini pączki serowe (buñuelos), mini tortille z kukurydzy (arepas) oraz smażone ciasto podawane z dżemem i cukrem coś jak nasze faworki (hojuelas). Z kolei na deser podaje się zestaw kremów, podobnych do np. creme brulle czy astéis de nata (natilla).
Paragwaj
W Paragwaju na wigilijną kolację je się grillowane żeberka, korzenie juki, sopa paraguaya, która nie jest zupą lecz plackiem z mąki kukurydzianej, cebuli, jaj i sera i która jest daniem narodowym tego kraju, serowe chlebki (chipa) oraz chlebki kukurydziano-serowe (chipa guazu), zupę z fasoli i groszku (locro), gulasz z żurawiny (poroto) i yopara.
Peru

Przed Świętami Bożego Narodzenia ludzie spotykają się na chocolatadas, by wspólnie napić się gorącej czekolady i zjeść bożonarodzeniową babkę (panetón). Jest to też pretekstem do dzielenia się z biednymi, bo takie spotkania organizowane są np. w kościołach. Głównym wigilijnym daniem w Peru jest pieczony kurczak lub indyk, podany z sałatkami i tamales. Z kolei w miejscowościach nadmorskich na wigilijnym stole królują ryby.
Surinam
Główne danie, spożywane w Surinam podczas kolacji wigilijnej to Pot. Niestety nie do powtórzenia w Polsce, bowiem jego składnikiem jest korzeń rośliny tayer, do którego dodaje się cebulę, pomidory, kurczaka, przyprawy, a całość zapieka się w piekarniku.
Urugwaj

W Urugwaju kolacja wigilijna rozpoczyna się od przystawek, czyli chleba, serów, kiełbasy, orzeszków. Jako danie główne podaje się pieczeń (asado), do tego różnego rodzaju sałatki, w tym największą popularnością cieszy się sałatka którą lokalsi nazywają rosyjską, a składa się ona z ziemniaków, marchewki, groszku i majonezu. Brzmi znajomo, prawda? Na deser babka a la Panettone (pan dulce), babka z kandyzowanymi owocami, którą nazywają bożonarodzeniowym puddingiem oraz nugat. Do picia cydr, whiskey, wina i piwa.
Wenezuela

Z kolei w Wenezueli najpopularniejszym wigilijnym daniem jest hallacas – kawałki wieprzowiny i wołowiny, razem z kaparami, oliwkami i rodzynkami zawinięte w liście babki lancetowatej i gotowane na parze. Wam też kojarzy się to z tamales? Innym popularnym daniem jest chleb z ciasta francuskiego nadziewany szynką, oliwkami, bekonem i rodzynkami (pan de jamón), do tego sałatka z kurczaka i wieprzowy udziec (pernil).
Trynidad i Tobago
Tutaj z kolei na Wigilię podaje się szynkę, indyka, domowy świeżo upieczony chleb oraz tamales i owoce. Do picia zazwyczaj serwuje się likier jajeczny (ponche-de-creme), imbirowe piwo oraz lokalne wina. Do tego ciemne ciasto owocowe, z dużą ilości rodzynek, marynowanych przez kilka miesięcy w sherry, rumie czy winie wiśniowym.
Wiecie już, gdzie chcielibyście zjeść kolację wigilijną w tym roku? Bo nas najbardziej zaintrygował Surinam.
Boże Narodzenie na świecie – Ameryki – źródła: www.countryliving.com, www.whychristmas.com/cultures, www.mybelize.net, mljadoptions.com, mapsofworld.com, rainbownetwork.org, myguidepanama.com, tripsavvy.com, christmas-world.freeservers.com, paragau.weebly.com, from-uruguay.com, granpacifica.com, quora.com, showmemama.com,
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.