Duszone grzybki shiitake

Duszone grzybki shiitake

Pyszne, duszone grzybki shiitake, idealne do mięsa, dań z ryżem i warzyw. Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.

Przygowanie dania

Wrzuć grzybki shiitake do dużego hermetycznego pojemnika, zalej wodą i przykryj talerzykiem nieco mniejszym od obwodu pojemnika, aby utrzymać grzyby pod powierzchnią.

Nałóż pokrywkę i wstaw catość na noc do lodówki. Rankiem wyjmij grzyby i odkrój nóżki. Nie wylewaj pozostałego w pojemniku płynu. Przecedź bulion z pojemnika przez sitko wyłożone papierowym recznikiem, aby usunąć niepotrzebne drobiny.

Wlej 4 filiżanki płynu z namoczonych grzybków na patelnię, dorzuć grzyby i dodaj sos sojowy, mirin oraz cukier.

Z arkusza papieru do pieczenia wytnij okrąg o obwodzie nieco mniejszym od rozmiaru patelni, zrób w nim kilka dziurek i przykryj zawartość patelni.

Doprowadź catość do wrzenia na średnim ogniu, a nastepnie maksymalnie zmniejsz temperaturę. Po kwadransie usuń papier i duś całość jeszcze 10 minut. Wystudź.

Lista zakupów – Duszone grzybki shiitake

  • 200 g suszonych grzybó w shitake
  • 8 filianek wody
  • 6 lyiek sosu sojowego
  • 6 lyiek mirinu
  • 4 lyiki stołowe drobnego cukru

Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.

Kilka słów o książce i autorce

Czym jest meshi? Meshi to termin używany na określenie ugotowanego ryżu lub po prostu posiłku. Co ciekawe, kobiety w Japoni go nie używają, tylko mężczyźni, a wywodzi się on z języka rolników.

Czego możecie spodziewać się po tej książce? Ano 400 stron pełnych anegdot z życia autorki na temat jej japońskich korzeni. Wielu ciekawych informacji na temat sztuki kulinarnej tego kraju, jej sezonowości, uwagi poświęconej detalom jak np. wzór na kimonie kelnerki czy miseczce w której podaje się ryż i które to muszą pasować i zgrywać się z aktualnym sezonem, porami roku. Do tego garść całkiem niezłych przepisów, za pomocą których autorka powraca w rodzinne strony, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przywraca do życia tych, których już dawno odeszli.

Ja z tej książki wybrałam pięć przeisów do przetestowania w zaciszu własnego m-ileś-tam. W kolejnych dniach będę Was raczyć kolejnymi daniami przygotowanymi według wskazówek Arguile Katherine Tamiko. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Jedna myśl na temat “Duszone grzybki shiitake

Dodaj komentarz