Po Amerykach przyszedł czas zajrzeć w gary mieszkańcom Australii, Afryki i Antarktydy. Potrawy wigilijne na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda czas start!
Australia i Nowa Zelandia – Boże Narodzenie na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda
W poprzednich wpisach dzieliliśmy się z Wami opowieścią o tym, jak Święta Bożego Narodzenia obchodzi się w Amerykach i jakie potrawy serwuje się w tamtejszych stronach. Teraz nadszedł czas na kolejne kontynenty – Potrawy wigilijne na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda!
Australia
W Australii na Boże Narodzenie piecze się szynkę, którą polewa się syropem klonowym a podaje z żurawinowym lub jabłkowym sosem. Do tego krewetki oraz świąteczny pudding, który wywodzi się z Anglii, przygotowywany z suszonych owoców, rumu i przypraw, w Australii dodatkowo dodaje się do niego pomarańcze. Na deser przygotowuje się White Christmas, słodkie białe kostki zrobione z rodzynek, kandyzowanych wiśni, wiórek kokosowych, dmuchanego ryżu i cukru, z dodatkiem mleka w proszku. Jak również Pavlova, małe paje z suszonymi owocami, orzechami i dżemem oraz imbirowe pierniczki. Potrawy wigilijne na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda – następny przystanek: Nowa Zelandia.
Nowa Zelandia
Bożonarodzeniowy obiad przyjmuje tu formę grilla, na którym piecze sie szynkę, dziczyznę oraz owoce morza i ryby. Jako dodatek do potraw pdaje się krakersy. Z kolei wśród deserów prym wiodą pudding z budyniem i lodami, pavlova z bitą śmietaną, owocowe sałatki oraz lody.
Antarktyda – Potrawy wigilijne na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda
Ludzie, którzy spędzają Święta Bożego Narodzenia na Antarktydzie to głównie naukowcy i turyści. I jedni i drudzy są tu tylko na chwilę i w konkretnym celu. Nie ma tu też telewizji ani gazet, czy sklepów które nakręcałyby przedświąteczną gorączkę. W bazach naukowych kucharze przygotowując posiłek postarają się jednak, by był on bardziej odświętny, a wieczorem wszystkich czeka świąteczna impreza.
Afryka – Potrawy wigilijne na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda
Tak jak pisaliśmy wcześniej w Boże Narodzenie na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda, nie wszystkie kraje w Afryce obchodzą Święta Bożego Narodzenia. Te które go nie celebrują to m.in. Algeria, Libia, Mauretania, Somalia, Tunezja, Maroko, Mauretania. Na szczęście lista tych, które obchodzą Boże Narodzenie jest długa, zapraszamy więc do lektury z której dowiecie się m.in. w którym kraju na święta jada się kaszankę a gdzie kurczak uchodzi za dobro luksusowe.
Angola
W Angoli bożonarodzeniowy posiłek to przede wszystkim pirão albo funge, czyli polenta z mąki kukurydzianej lub manioku podawana z frytkami, ryżem, spaghetti oraz smażonym indykiem lub kurczakiem. Ozido de bacalhau, czyli podawana na zimno ugotowana ryba z warzywami, oraz ryba na ciepło, pieczona w pomidorach i czosnku zwana calulu. Do tego wołowina, podana z okrą, szpinakiem i batatami i mufete, kolejne rybne danie, tym razem z rybą grilowana, serwowane z duszoną fasolą, słodkimi ziemniakami i maniokiem. Z kolei na deser jada się ciasto Bolo Rei, portugalskie ciasto Trzech Króli, które wywodzi się… z Francji.
Botswana
Dla Bostwańczyków czas Świąt Bożego Narodzenia to czas, w którym mogą pozwolić sobie na zjedzenie mięsa. Dlatego większość rodzin zabija wtedy kozę a nawet krowę, hodowane specjalnie na tę okazję.
Burkina Faso
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia w Burkina Faso przygotowuje się specjalne danie z baraniny lub kurczaka. A ryż, który jada się tu na co dzień, zastępuje się makaronem. Innym popularnym daniem jest Maan Nezim Nzedo – czyli gulasz z ryb i warzyw.
Czad
Święta Bożego Narodzenia w Czadzie rozpoczynają się od zjedzenia świątecznego śniadania w postaci kaszki jaglanej, a kończą kolacją przygotowaną z baraniny lub jagnięciny.
Demokratyczna Republika Konga
Również tu mięso jada się od święta, a taka okazja trafia się właśnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia, wtedy rodziny które na to stać będą przygotowywały dania z wieprzowiny lub kurczaka.
Egipt
W Egipcie podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się wszystko to, czego nie jadło się podczas Adwentu – czyli mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (masło, jaja). Dodatkowo gotuje się danie o nazwie fata, czyli zupę z jagnięciny, ryżu, chleba i czosnku. Ponieważ święta to czas odwiedzin, a żeby nie iść w gości z pustymi rękami, ludzie zabierają ze sobą słodkie ciasteczka kahk, które ofiarują gospodarzom w prezencie.
Erytrea
Niektóre rodziny przed świętami zrzucają się i wspólnie kupują np. krowę by móc potem z niej przygotować świąteczne potrawy. Z kolei na dzień przed Bożym Narodzeniem głowa rodziny, ojciec, zabija kozę, owcę lub kurę. Tak nakazuje tu tradycja, i nie ma co się krzywić, my tłuczemy głową karpia o rant wanny. Kobiety zaś warzą Swa, rodzaj domowego piwa, z mąki taff pieką chleby injera (płaskie i cieńkie, robione na zakwasie) i gotują zgni czyli mięsny gulasz. Na deser w święta podaje się kawę z popcornem lub domowym chlebem himbashą albo babką Panettone.
Etiopia
Na 43 dni przed Świętami Bożego Narodzenia, 25 listopada wielu ludzi decyduje się rozpocząć adwentowy post zwany Postem Proroków, podczas którego spożywają tylko jeden posiłek dziennie. Nie może on zawierać mięsa, produktów pochodzenia zwięrzęcego a nawet wina. Z kolei w święta gotuje się gulasz zwany wat, który składa się z mięsa, warzyw i jaj. A podaje się go na płaskich chlebkach injera, które służą też za łyżkę do nabierania.
Gambia
Również w Gambii podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się mięsny gulasz, ale ten tutaj nazywany jest supakanja i robiony jest z okry. Do niego podaje się ryż Jollof oraz kaszę jaglaną zwaną chere. Na deser domoda, czyli sos na bazie masła orzechowego oraz owoce.
Ghana
Na Święta Bożego Narodzenia gotuje się tu zupę z okry, gulasz, ryż i owsiankę oraz fufu – pastę z warzywa ignamu znanego też jako yam.
Kamerun
Biszkoptowe rolady z kremem, które u nas są już mocno pasee, w Kamenrunie uchodzą za przedmiot luksusowy. Przysmak ten, zwany Buche de Noel przywieźli tu Francuzi. Kameruńczycy w trakcie świąt dzielą się nim, i jest to już tradycją.
Kenia
W Kenii podczas świąt urządza się grille, na których smaży się wołowinę, kurczaka, baraninę i kozinę a dania te noszą nazwę nyama choma. Do mięsa podaje się chleb chapati oraz ryż. Popularne jest też tu własne warzenie piwa.
Lesotho
Gotowanie bożonarodzeniowych dań trwa tu kilka dni, a na ostatni moment zostawia się wypiekanie chlebów i ciast, przygotowywanie sałatek, deserów oraz galaretki. W niektórych rodzinach zabija się owce, kozy czy kurczaki. W innych warzy się kukurydziane piwo joala.
Liberia
Tradycyjnym bożonarodzewniowym daniem w Liberii jest zupa z koziny, gdy wszędzie indziej mięso kozie podaje się pod postacią dań z grilla.
Madagaskar
Kolacja bożonarodzeniowa na Madakaskarze to duże, wystawne wydarzenie, w którym uczestniczą rodzina, bliscy, znajomi i sądziedzi. Głównym daniem jest mięso, wieprzowina lub kurczak, podane z ryżem. Na deser obowiązkowo ciasto, oraz owoce liczi.
Mauritius
Tak samo jak w Kamerunie, również tu dużą popularnością cieszy się caisto Buche de Noel, tak samo jak wino, rum, szampan czy szkocka whiskey. Popularność zyskuje też nadziewany indyk.
Namibia
W Wigilię na deser je się piernikowe ciasteczka. Z kolei ludzie zamieszkujący północną część kraju kultywują tradycji dzielenia się, więc ich bożonarodzeniowe posiłki przyjmują formę grilla, przygotowywanego dla bliskich i sąsiadów.
Nigeria
Bożonarodzeniowe dania obfitują tu w wołowinę, drób, baraninę i kozinę. Jako dodatki do nich podaje się tłuczony ignam (warzywo yam), ryż jollof albo w wersji smażonej oraz sałatki warzywne. Dodatkowo w czasie świąt gotuje się tu też mięsny gulasz.
Republika Południowej Afryki
W RPA na świątecznych stołach królują pieczeń wołowa, kaczka, indyk oraz prosię, podawane z rodzynkami, żółtym ryżem oraz warzywami. Na deser podaje się świąteczny pudding, lub ten tradycyjny zwany Malva Pudding. Dużą popularnością cieszą się tu również paje z mięsem (placki nadziewane mielonym mięsem).
Rwanda
W Rwandzie na Boże Narodzenie jada się kebaby, zwane kozimi zapiekankami. Innymi popularnymi daniami są puree z manioku zwane isomb oraz gotowane w pomidorach zielone banany. Zgodnie z bożonarodzeniowym zwyczajem, w okolicach południa w całym kraju rozpala się małe ogniska z węgla drzewnego, na których smaży się wołowinę oraz kozinę. A te podaje się potem z ryżem i ziemniakami. Dla wielu jest to jeden z nielicznych dni w roku, kiedy mogą pozowlić sobie na zjedzenie mięsa. Ci, którzy lubią gdy coś dzieje się na talerzu doprawiają swoje dania pikantną miksturą z piri-piri zwaną Akabanga.
Seszele
Na Seszelach do świątecznego obiadu podaje się wino, piwo lager Seybrew oraz kokosowy rum Takamaka, co pozwala uporać się z pieczenią oraz żeberkami barbecue. Na deser tradycyjny dżem z papai i jabłek. W niektórych doma serwuje się też kaszankę albo kokosowe curry.
Sierra Leone
Główną potrawą wigilijną w Sierra Leone jest ryż jollof, podawany z konfiturą z cebuli. Do tego pieczone mięso – kurczak i żeberka, oraz smażone banany, słodkie ziemniaki, mięsne paszteciki, surówka colesław oraz orzechowy sos. Na stole nie może też zabraknąć ignamu, manioku, zupy pieprzowej oraz sałatki z pomidorów, ogórka, jaj, tuńczyka i fasoli. Z kolei na deser, oraz dla dzieci przygotowuje się chlebek bananowy, ciasto kokosowe czy ryżowe wafle. Do picia zaś piwo imbirowe z dodatkiem goździków i limonki.
Tanzania
W Tanzanii bożonarodzeniowy obiad to ugali, czyli chlebek/papka z mączki kukurydzianej, do której ci zamożniejsi podają również rybę albo mięso. Innym popularnym daniem jest pikantna potrawa przygotowana z ryżu o nazwie pilau, do której można dodać mięso albo skorupiaki.
Uganda
Wigilijne danie w Ugandzie to miażdżone banany matooke podawane z grilowanym kurczakiem.
Zimbabwe
Tradycyjnym świątecznym daniem w Zimbabwe jest kurczak z ryżem, przy czym sam kurczak uchodzi tutaj za produkt z wyższej półki.
Wiecie już, gdzie w tym roku chcielibyście zjeść kolację wigilijną?
Boże Narodzenie na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda – źródła: www.countryliving.com, www.whychristmas.com/cultures, coolantarctica.com, theweek.co.uk, katieinbenin.wordpress.com, mljadoptions.com, africasouth.churchofjesuschrist.org, africawanderlust.com, mapsofworld.com, madote.com, santas.net, iexplore.com, afrotourism.com, kouamo.com, lesotho-blanketwrap.com, thedouglasreview.com, theweek.co.uk, indian-ocean.com, thekitchn.com, globalhandmadehope.com, voanews.com, seychellesnewsagency.com, recipesfromapantry.com, encyclopedia2.thefreedictionary.com, africasafari.co.uk, africasouth.churchofjesuschrist.org, africanbites.com, prezi.com, theculturetrip.com.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.