Makaron z ziołowym pesto

Makaron z ziołowym pesto

Danie to, makaron z ziołowym pesto dobrze sprawdza się w upalne dni, gdy ochota na ciężkie mięsne dania przeminęła. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. W zależności który składnik do pesto lubicie najbardziej, dodajcie go najwięcej z całej listy ziół i przypraw.

Przygotowanie makaronu z pesto

Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.

Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy czas gotowania będzie zbliżał się ku końcowi, odmierzcie z garnka pół chochli gotującej się wody spod makaronu.

Na patelnię wlejcie odrobinę oliwy z oliwek, przełóżcie na nią swoje zblendowane pesto i zacznijcie smażyć na wolnym ogniu mieszając.

Po 2 minutach dodajcie pół chochli wody spod makaronu, wymieszajcie i dalej smażcie aż woda zredukuje się o połowę.

Następnie łyżką cedzakową odłówcie z garnka ugotowany al dente makaron i bez przelewania go zimną wodą przełóżcie na patelnię. Całość porządnie wymieszajcie, smażcie z minutę, dwie i gotowe.

Danie możecie posypać tartym parmezanem, poszatkowanymi listkami świeżej bazylii lub pokrojonymi w ósemki pomidorkami koktajlowymi.

Lista zakupów – Makaron z ziołowym pesto

  • liście bazylii z całego małego krzaczka
  • igiełki z jednej gałązki rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 liści mięty
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ząbek czosnku
  • starta skórka z połowy małej cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • makaron

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz