Grillowany szaszłyk drobiowy

Grillowany szaszłyk drobiowy

Danie Yakitori – grillowany szaszłyk drobiowy – tak naprawdę znacza dosłownie gillowanego kurczaka. Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.

Przygotowanie dania

W garnku wymieszajcie sos sojowy, sake, mirin, cukier i doprowadź je do wrzenia.

Zmniejszcie ogień i od czasu do czasu mieszając, gotujcie jeszcze przez 10 minut aż sos zgęstnieje.

Kurczaka pokrójcie w 2,5cm kawałki i nadziejcie na patyczki do szaszłyków.

Mięso posmarujcie sosem i wstawcie do piekarnika. Pieczcie z funkcją grill, co chwilę przekrecaj szaszłyki i za każdym razem smaruj je dodatkową porcją sosu. Możecie je też upiec na grillu.

Lista zakupów – Grillowany szaszłyk drobiowy

  • 8 kurzych udek bez kości (ze skóra lub bez)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki sake
  • 1lyżka mirinu
  • 1 łyżka drobnego cukru

Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.

Kilka słów o książce i autorce

Czym jest meshi? Meshi to termin używany na określenie ugotowanego ryżu lub po prostu posiłku. Co ciekawe, kobiety w Japoni go nie używają, tylko mężczyźni, a wywodzi się on z języka rolników.

Czego możecie spodziewać się po tej książce? Ano 400 stron pełnych anegdot z życia autorki na temat jej japońskich korzeni. Wielu ciekawych informacji na temat sztuki kulinarnej tego kraju, jej sezonowości, uwagi poświęconej detalom jak np. wzór na kimonie kelnerki czy miseczce w której podaje się ryż i które to muszą pasować i zgrywać się z aktualnym sezonem, porami roku. Do tego garść całkiem niezłych przepisów, za pomocą których autorka powraca w rodzinne strony, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przywraca do życia tych, których już dawno odeszli.

Ja z tej książki wybrałam pięć przeisów do przetestowania w zaciszu własnego m-ileś-tam. W kolejnych dniach będę Was raczyć kolejnymi daniami przygotowanymi według wskazówek Arguile Katherine Tamiko. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz