Zainspirowani Potrawami wigilijnymi na świecie – Australia, Afryka, Antarktyda postanowiliśmy przygotować na obiad Jollof rice – wigilijne danie z Afryki, popularne w Gambii, Nigerii i Sierra Leone.
Przygotowanie ryżu
W garnku zeszklijcie 3 cebule pokrojone w kostkę. Następnie dodajcie 3 ząbki startego czosnku i przesmażcie, dosypcie przyprawy – sól, pieprz i ostrą paprykę. Ponownie przesmażcie. Teraz dodajcie puszkę pomidorów krojonych oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Zamieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście 10 minut. Następnie wsypcie 200 gram suchego ryżu, zamieszajcie i gotujcie kolejne 10 minut. Ciągle mieszajcie, inaczej ryż przypali się. Po tym czasie wlejcie 3 szklanki wody i gotujcie, ciągle cały czas mieszając, przez 20 minut, aż ryż wypije większość płynu i zmięknie. Na koniec odstawcie danie w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na kolejne 10-20 minut, żeby ryż już całkowicie wchłonął płyn. Smacznego!
Lista zakupów – Jollof rice – wigilijne danie z Afryki
200 gram ryżu
3 szklanki wody
3 małe cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Rada: pieprz i ostrą paprykę w proszku dodajcie według uznania, w zależności od tego jak ostre dania lubicie. Do ryżu możecie usmażyć kawałki kurczaka lub przygotować duszoną wołowinę. Możecie też podać Wasz Jollof rice z pieczonymi warzywami.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.