Dziś przepis na domowe figowo fistaszkowe fit ciasteczka z penaut butter, idealne na drugie śniadanie, wybornie smakują z filiżanką kawy albo na podwieczorek. Zdrowe, bez białego cukru, bez tłuszczu. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie masy na ciasteczka
Fistaszki uprażcie na suchej patelni. 3-4 minuty wystarczą. Następnie poszatkujcie je na większe kawałki.
W misce zmieszajcie drobno pokrojone suszone figi z posiekaną w paski gorzką czekoladą, miodem, masłem penaut butter, solą i jajkami.
Mieszajcie całość tak długo aż masa zrobi się gęsta i jednolita, zwykle trwa to 2-3 minuty.
Następnie łyżką nałóżcie porcje masy na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem formując przy tym płaskie, owalne ciasteczką. Możecie też upiec je w formkach, np do muffinek, wtedy będą idealnie okrągłe.
Pieczenie
Ciasteczka pieczcie przez 25 minut w 140 stopniach, bez termoobiegu.
Po tym czasie włączcie termoobieg i pieczcie je jeszcze 5 minut.
Lista zakupów
- 60 gram obranych, nieprażonych, niesolonych fistaszków (348 kcal)
- 100 gram suszonych fig (257 kcal)
- 36 gram gorzkiej czekolady (180 kcal)
- 50 gram miodu (162 kcal)
- 80 gram masła penaut butter (493 kcal)
- 2 jajka (156 kcal)
- szczypta soli
Info: całość ma 1 596 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 13 ciasteczek, każdy po 123 kcal.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.
Figowo fistaszkowe fit ciasteczka z penaut butter