Dziś mamy dla Was przepisy na amerykańskie wielkanocne bułeczki w kształcie króliczka. Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, w sam raz na wielkanocne śniadanie. Z podanych proporcji otrzymacie 4 bułeczki-króliczki.
Przygotowanie ciasta na bułeczki
Zmieszajcie 1/2 opakowania drożdży instant (3-4 gramy) z łyżeczką cukru trzcinowego, 100 ml ciepłego mleka i łyżką mąki pszennej. Przykryjcie i odstawcie zaczyn w ciepłe miejsce na 10 mint.
Następnie w misce wymieszajcie 250 gram mąki pszennej typ 450 ze szczyptą soli oraz 35 gramami cukru trzcinowego.
Dodajcie zaczyn z drożdży, 1 jajko i 50 gram miękkiego masła w kawałkach. Wyróbcie ciasto (około 10 minut), przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na 4 części. Z każdej części oderwijcie niewielki kawałek i uformujcie cztery kuleczki (ogonki). Z pozostałych części ciasta uformujcie cztery wałki.
Teraz uformujcie z ciasta „króliczki”, jak poniżej. Przykryjcie je i odstawcie w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczcie bułeczki-króliczki przez 15 minut, w 190 stopniach, z termoobiegiem.
Po wystudzeniu, posypcie „ogonki: cukrem puderm, możecie też je polukrować.
Lista zakupów – amerykańskie wielkanocne bułeczki w kształcie króliczka (4 sztuki)
- 250 gram mąki pszennej typ 450 + 1 łyżka
- 1/2 opakowania drożdży instant
- 100 ml ciepłego mleka
- 35 gram cukru trzcinowego + 1 łyżeczka
- 1 jajko
- 50 gram miękkiego masła
- szczypta soli, cukier puder do dekoracji
Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta znajdziecie tu: klik i na naszym Instagramie.
Źródło: klaraslife.com.