Dziś mamy dla Was przepisy na angielskie wielkanocne gorące bułeczki z krzyżem zwane hot-cross buns. W sam raz na wielkanocne śniadanie. Z podanych proporcji otrzymacie 6 bułeczek.
Przygotowanie ciasta na bułeczki
Zmieszajcie 90 ml ciepłego, tłustego mleka z 1,5 łyżeczki drożdży instant i 1/2 łyżeczki cukru. Przykryjcie i odstawcie na 5 minut w ciepłe miejsce.
W misce zmieszajcie 50 gram cukru trzcinowego, 35 gram masła, startego na tarce, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i 100 gram mąki. Dodajcie zaczyn z drożdży i zacznijcie wyrabiać ciasto przez 30 sekund.
Następnie dodajcie pozostałe 117 gram mąki pszennej oraz 70 gram rodzynek i dalej wyrabiajcie ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto powinno być gładkie, lekko kleiste i ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeżeli takie nie jest, możecie dodać dodatkową łyżkę mąki i dalej wyrabiajcie.
Miskę wysmarujcie olejem, przełóżcie do niej wyrobione ciasto, przykryjcie i zostawcie do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie, uderzcie ciasto by uwolnić powietrze, po czym podzielcie je na 8 równych kawałków.
Każdy kawałek uformujcie w kulkę, po czym przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenie foremki. Przykryjcie i odstawcie do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
Przygotujcie masę na krzyżyki – zmieszajcie ze sobą 15 gram mąki z 15 ml wody, jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolejcie więcej wody. Przełóżcie masę do rękawa cukierniczego i rozprowadźcie ją po łączeniach bułeczek (jak na zdjęciu) by uformować krzyżyki.
Bułeczki pieczcie 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Na koniec zmieszajcie ze sobą 60 gram cukru pudru i 22 ml soku pomarańczowego, tak powstałym lukrem posmarujcie wystudzone bułeczki.
Lista zakupów – angielskie wielkanocne gorące bułeczki z krzyżem zwane hot-cross buns (6 sztuk)
- 90 ml ciepłego mleka 3,2%
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 gram cukru trzcinowego
- 35 gram masła (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 217 gram mąki pszennej
- 70 gram rodzynek
- 15 gram mąki i 15 ml wody (do przygotowania krzyżyków)
- 60 gram cukru pudru i 22 ml soku pomarańczowego (do przygotowania pomarańczowej polewy)
Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta znajdziecie tu: klik i na naszym Instagramie.
Źródła: sallysbakingaddiction.com.