Zainspirowani Potrawami wigilijnymi na świecie – Azja postanowiliśmy upiec na kolację bożonarodzeniowy chlebek ze Sri Lanki.
Przygotowanie ciasta na chleb
W misce zmieszajcie po szklance mąki pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej z 11 gramami suchych drożdży, łyżką cukru i suszonymi ziołami – po łyżeczce suszonego oregano, natki i tymianku. Odstawcie. Na paletni, na łyżce oliwy z oliwek, zeszklijcie pokrojoną w kostkę cebulę – trzy małe lub jedną dużą, po czym przesypcie do miski z mąką i dodajcie sól i pieprz do smaku. Dosypcie dwie łyżki ziaren, u nas to akurat siemię lniane. W garnku podgrzejcie pół szklanki mleka i rozpuśćcie w niej łyżkę masła, po czym dodajcie do masy chlebowej. Dolejcie pół szklanki ciepłej wody i przy użyciu robota wyrabiajcie ciasto przez 10min. Po tym czasie przykryjcie je ściereczką i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełóżcie je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na kolejne 30 min.
Pieczenie chleba
Chleb pieczcie 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów na bożonarodzeniowy chlebek ze Sri Lanki
po szklance mąki pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej
po pół szklanki mleka i wody
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
11 gram suchych drożdży
dwie łyżki ziaren (u nas siemie lniane)
3 małe cebule
łyżka oliwy z oliwek
po łyżeczce suszonego oregano, natki, tymianku
sól i pieprz do smaku
Rada: jako ziarna możecie użyć słonecznika, orzechów, sezamu. Z kolei do ziół możecie dorzucić jeszcze szałwię.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.