Dziś na obiad gulasz wołowy picadinho – kuchnia maderska, którą mieliśmy okazję spróbować spędzając nasz urlop na wyspie w zeszłym roku.
Przygotowanie picadinho
300 gram wołowiny umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w kostkę i natrzyjcie startymi na tarce dwoma ząbkami czosnku. Dodajcie liść laurowy i odstawcie na kwadrans, żeby smaki przegryzły się. Na patelni rozpuście łyżkę masła i dodajcie dwie łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajcie mięso i obsmażcie je z każdej strony, po czym smażcie kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajcie sześć pieczarek, pokrojonych w plasterki i smażcie do odparowania z nich wody. Na koniec dodajcie sól oraz 100 ml czerwonego wina. Smażcie całość kolejne 20 minut. Możecie podać posypane natką pietruszki. Smacznego!
Lista zakupów – gulasz wołowy picadinho – kuchnia maderska
300 gram wołowiny (polędwica lub łopatka)
6 pieczarek
1 liść laurowy
dwa ząbki czosnku
100ml czerwonego wina
dwie łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól i natka pietruszki do smaku
Rada: w orginalnych przepisach daje się wino białe oraz o połowę mniej pieczarek, my jednak zdecydowaliśmy się dodać czerwone i potrojoną porcję grzybów. Opcjonalnie możecie też danie posypać natką pietruszki, a do samego mięsa w trakcie smażenia dodać liście lubczyku.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.