Tata Ładniejszej powiedział, że to najlepszy sernik jaki jadł w życiu. Sernik z borówkami i białą czekoladą przebił wszystkie inne wypieki.
Przygotowanie spodu
W misce rozkruszcie rękami kakaowe herbatniki.
W rondelku roztopcie 100 gram masła.
Gdy się rozpuści, przelejcie masło do miski z herbatnikami, wymieszajcie porządnie, przełóżcie masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenien, wyrównajcie spód i pieczcie przez 7 minut, w 180 stopniach, z termoogiegiem. Po upieczeniu wyciągnijcie formekę z piekarnika i odstawcie na bok.
Przygotowanie sernika
W misce, robotem kuchennym wymieszajcie ksylitol z pozostałymi 200 gramami miękkiego masła.
Następnie dodajcie po jednym jajku, na koniec żółtka i cukier waniliowy, cały czas mieszając.
Zacznijcie dodawać po łyżce twarogu, nie przestając mieszać masy.
Na koniec wsypcie budyń w proszku, całość porządnie wymieszajcie, aż masa zrobi się gładka i puszysta.
Przelejcie twarogową masę do formy z upieczonym spodem, wygładźcie, posypcie z wierzchu borówkami i pieczcie przez 45minut, w 170 stopniach, z termoobiegiem.
Po upieczeniu sernik wystudźcie, a następnie polejcie polewą z białej czekolady i schłódźcie w lodówce.
Polewa z białej czekolady – w rondelu roztopcie 100 gram białej czekolady z 40ml śmietanki 30%, cały czas mieszajcie, aż czekolad się rozpuści a polewa zgęstnieje. Nie musicie jej studzić przed polaniem sernika.
Lista zakupów – Sernik z borówkami i białą czekoladą
- 1kg sera na sernik
- 250 gram kakaowych herbatników
- 300 gram masła
- 80 gram budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 200 gram ksylolitu
- tabliczka białej czekolady
- 4 całe jajka + 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 gram borówek (swieżych lub mrożonych)
- 40ml śmietanki 30%
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.