Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień i Sezonowe warzywa i owoce: maj nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w czerwcu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.
Czerwiec to kontynuacja poprzednich miesięcy – botwina, szparagi, szczaw, różne sałaty i natki, rabarbar plus kilka grządkowych nowości, takich jak np.:
Fasolka szparagowa

- Właściwości – chroni przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie.
- Witaminy i minerały – witaminy A, C, E, magnez, beta-karoten, flawonoidy, błonnik.
- Kalorie – 31 kcal/100 gram.
- Przepisy – świetnie smakuje jako dodatek do kotlecików z kalafiora i cukinii, czy samych kalafiorowych kotlecików oraz w letniej zupie warzywnej.
Bób

- Właściwości – wspomaga odchudzanie.
- Witaminy i minerały – witamina B, kwas foliowy.
- Kalorie – 88 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego maltańską pastę do chleba, wege kotleciki, letnią zupę, ale świetnie smakuje też solo z czosnkiem.
Groszek cukrowy

- Właściwości – zawiera antyoksydanty, wzmacnia odporność.
- Witaminy i minerały – kwas foliowy, witminy A, B, C, E, K.
- Kalorie – 42 kcal/100 gram.
- Przepisy – jest świetnym dodatkiem dojednogarnkowych dań z kaszy i ryżu.
Truskawki

- Właściwości – wspomagają odchudzanie, chronią przed nowotworami, łagodzą stany zapalane.
- Witaminy i minerały – witaminy B, C, E, mangan, żelazo, magnez, błonnik.
- Kalorie – 32 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z nich np. babeczki z owocami.
Porzeczki

- Właściwości – zawierają antyoksydanty, wspomagają trawienie.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, E, żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor.
- Kalorie – 63 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z nich pyszne ciasto z sezonowymi owocami.
Czereśnie

- Właściwości – zawierają antyoksydanty, regulują ciśnienie krwi.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, jod, żelazo, wapń.
- Kalorie – 50 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego .
Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.