Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Sezonowe warzywa i owoce: maj

Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w maju, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: maj!

Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.

Maj to kontynuacja poprzednich miesięcy – marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, buraki, cebula, czosnek, natka i szczypiorek, szpinak, sałaty, rzodkiewka, rabarbar ale też kilka grządkowych nowości, takich jak np.:

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki
Młode ziemniaki
  • Właściwości – wspomagają trawienie, łagodzą zmęczenie, obniżają ciśnienie krwi, zawierają przeciwutleniacze .
  • Witaminy i minerały – magnez, miedź, potas, wapń, fosfor, cynk, jod, żelazo, witaminy A, B, C.
  • Kalorie –  kcal/100 gram.
  • Przepisy – przygotujecie z niego letnia zupa z młodych warzyw.

Groszek

Groszek
Groszek
  • Właściwości – przeciwdziała osteoporozie, chroni przed zawałem, zapobiega anemii.
  • Witaminy i minerały – błonnik, magnez, potas, selen, sód, żelazo, wapń, witaminy C, E, K i B.
  • Kalorie –  81 kcal/100 gram.
  • Przepisy – przygotujecie z niego kaszę z warzywami.

Kalarepa

Kalarepa
Kalarepa
  • Właściwości – posiada właściwości przeciwnowotworowe, bakteriobójcze, poprawia wzrok, oczyszcza organizm.
  • Witaminy i minerały – kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, witamina C i B, .
  • Kalorie –  27 kcal/100 gram.
  • Przepisy – przygotujecie z niego pieczone warzywa z domowym sosem albo warzywne curry.

Szczaw

Szczaw
Szczaw
  • Właściwości – opóźnia procesy starzenia się, zwalcza kaszel, wspomaga trawienie.
  • Witaminy i minerały – potas, żelazo, witamina C.
  • Kalorie –  20 kcal/100 gram.
  • Przepisy – przygotujecie z niego młody bób z czosnkiem.

Agrest

Agrest
Agrest
  • Właściwości – dobrze wpływa na wzrok, wspomaga trawienie, działa moczopędnie, ma właściwości uspokajające.
  • Witaminy i minerały – luteina, błonnik, wapń, potas, fosfor, witamina A i C.
  • Kalorie –  44 kcal/100 gram.
  • Przepisy – przygotujecie z niego ciasto z agrestem i malinami.

Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl..

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Sezonowe warzywa i owoce: maj

Dodaj komentarz