Po serii zimowych artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń oraz Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w kwietniu,by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.
Kwietniowe warzywa to marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, buraki, brukiew, topinambur, cebula, czosnek, kapusta, por o których pisaliśmy już w styczniu, lutym i marcu. Ale kwiecień to też kilka grządkowych nowości, takich jak np.:
Rzodkiewka

- Właściwości – wzmacnia włosy i paznokcie, obniża ciśnienie, pobudza apetyt, pomaga na niestrawność.
- Witaminy i minerały – zawierają wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk oraz witaminy A, C, B.
- Kalorie – 16 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niej np. pastę do chleba, z jej liści możecie zrobić pesto, albo uzmażyć ją z masłem na patelni.
Natka, szczypiorek, cebula dymka

- Właściwości – natka dobrze wpływa na cerę i wzrok, szczypior poradzi sobie z bólem gardła, ma też właściowości moczopędne, z kolei dymka usuwa nadmiar wody z organizmu.
- Witaminy i minerały – natka to głównie żelazo, beta-karoten, kwas foliowy oraz witaminy C i E, szczypiorek to witaminy K, C i A oraz magnez, żelazo i miedź, z kolei dymka to silny antyoksydant, ma też sporo witaminy C.
- Kalorie – 41 kcal/100 gram natka, 30 kcal/100 gram szczypiorek i dymka.
- Przepisy – z natki możecie ugotować fit zupę krem albo maltańską pastę do chleba bigilla, z kolei szczypior poleca się jako dodatek do jajecznicy z marchewką i imbirem, zaś z dymki przygotujecie bułeczki bao bao z szarpaną wieprzowiną albo fit kurczakiem oraz tajską zupę Tom Kha.
Rzeżucha

- Właściwości – ma działanie moczopędne, wspomaga trawienie, wzmacnia włosy i paznokcie.
- Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, B, C, E i K oraz wapń i żelazo, jak również jod, selen, cynk, fosfor i magnez.
- Kalorie – 30 kcal/100 gram.
- Przepisy – no cóż, rzeżucha najlepiej smakuje na chrupiącej pajdzie żytniego chleba posmarowanej grubo masłem i posypanej obficie solą.
Szparagi

- Właściwości – obniżają poziom cholesterolu.
- Witaminy i minerały – zawierają kwas foliowy, witaminy E i C, beta-karoten, potas, wapń, fosfor.
- Kalorie – 22 kcal/100 gram.
- Przepisy – szparagi idealnie sprawdzają się w wytrawnych tartach, lub jako warzywny dodatek do obiadu. My jeszcze z nimi samodzielnie nie eksperymentowaliśmy, ale kto wie, może ten rok upłynie nam pod znakiem szparaga…
Botwina

- Właściwości – ma właściowości uspakajające, pobudza apetyt i poprawia wygląd skóry.
- Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, B, C, D, E i K oraz żelazo, potas i magnez.
- Kalorie – 20 kcal/100 gram.
- Przepisy – Ładniejsza bardzo lubi botwinkę, czyli zupę przygotowaną z botwiny i niejednokrotnie już ją gotowała, ale przepisu na blogu brak. Trzeba to zmienić.
Sałata

- Właściwości – wspiera odchudzanie.
- Witaminy i minerały – zawieraja błonnik i kwas foliowy, witaminy C, E, B, magnez, potas i żelazo.
- Kalorie – 15 kcal/100 gram.
- Przepisy – polecamy Wam zupę z sałaty masłowej.
Szpinak

- Właściwości – chroni przed miażdżycą, ma właściowości antynowotworowe.
- Witaminy i minerały – zawieraja luteinę i beta-karoten oraz sole mineralne, witaminę C, potas i magnez oraz kwas foliowy.
- Kalorie – 17 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego np. zapiekankę na spodzie z batatów, krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami, czy fit vege curry z batatem.
Rabarbar

- Właściwości – ma właściwości przeczyszczające, a ten stosowany w medycynie nie jest tym samym który znamy z kuchni, co więcej rabarbar to warzywo a nie owoc.
- Witaminy i minerały – zawieraja witaminy A, E, C, potas, kwas foliowy, żelazo, wapń i błonnik oraz antyoksydanty.
- Kalorie – 21 kcal/100 gram.
- Przepisy – przygotujecie z niego pyszne ciasto oraz kompot.
Jeśli chodzi o owoce, to kwiecień nadal też stoi jabłkami i gruszkami.
Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień – źródła: sezonowe.pl, salaterka.pl, apetytnapolskie.com.