Dwa przepisy na tegoroczną Wielkanoc – Wielkanoc na świecie – wielkanocne chlebki na dwa sposoby, a dokładniej przepis na holenderski chlebek wielkanocny z marcepanem i wielkanocną grecką chałkę.
Holenderski chlebek wielkanocny z rodzynkami i marcepanem, zwany paasstol
Zacznijmy od przygotowania tych składników, które wymagają długiego chłodzenia w lodówce, czyli masy marcepanowej i rodzynek w rumie z migdałami. Obydwie rzeczy zacznijcie przygotowywać na dwa dni przed pieczeniem chlebka.
- Masa marcepanowa: 27 gram obranych migdałów zmielcie razem z 1/4 szklanki cukru. Dodajcie startą skórkę z 1/4 cytryny oraz ubitą pianę z jednego białka. Całość dokładnie wymieszajcie na gładką masę, przełóżcie do pojemnika, szczelnie zamknijcie i chłódźcie w lodówce przez dwa dni.
- Rodzynki: 150 gram rodzynek zalejcie rumem i wstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia odsączcie je z alkoholu, zmieszajcie z 37 gramami posiekanych migdałów i ponownie wstawcie do lodówki na cały dzień.
Przygotowanie chlebka: w misce zmieszajcie 250 gram mąki z jednym opakowaniem drożdży instant, trzema łyżkami cukru, 1/2 łyżeczki soli, szczyptą cynamonu i kardamonu.
W osobnym naczyniu wymieszajcie 100 ml letniego leka 3,2% z jednym jajkiem.
Teraz połączcie suche składniki z mokrymi i wyróbcie ciasto, dodając w międzyczasie 40 gram masła startego na tarce. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka lub kleista, dodajcie więcej mąki. Ciasto przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na kwadrans.
Po tym czasie dodajcie do ciasta schłodzone w lodówce rodzynki z migdałami, ponownie wyróbcie ciasto, po czym przykryjcie je i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Do masy marcepanowej dodajcie pół rozbełtanego jajka i porządnie wymieszajcie, po czym uformujcie z masy wałek (im mniejsze jajko tym lepiej, inaczej masa będzie zbyt rzadka).
Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na gruby placek, na jego środku połóżcie marcepanowy wałek po czym zawińcie brzegi ciasta do wewnątrz, dobrze sklejcie końce, uformujcie chlebek, przykryjcie i odstawcie na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarujcie chlebek roztrzepanym żółtkiem, posypcie migdałowymi płatkami i pieczcie przez 20 minut w 180 stopniach a potem kolejne 20 minut w 160.
Upieczony chlebek posypcie cukrem pudrem.
Lista zakupów – Wielkanoc na świecie – wielkanocne chlebki na dwa sposoby – holenderski chlebek wielkanocny z rodzynkami i marcepanem, zwany paasstol
- 27 gram obranych migdałów
- 1/4 szklanki cukru pudru
- starta skórka z 1/2 cytryny
- białko z jednego jajka
- 250 gram mąki
- opakowanie drożdży instant
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 roztrzepane jajka
- 100 ml mleka 3,2%
- 40 gram masła
- szczypta kardamonu i cynamonu
- 150 gram rodzynek
- 37 gram posiekanych migdałów
- rum do namoczenia rodzynek
- 10 gram płatków migdałowych (do posypania)
- żółtko z jednego jajka
- 25 gram cukru pudru
Grecka chałka zwana tsoureki
60ml ciepłego mleka zmieszajcie z połową paczki drożdży instant, 120 gramami mąki i trzema łyżkami cukru. Zaczyn będzie gęsty, przykryjcie go i odstawcie w ciepłe miejsce na jedną godzinę do wyrośnięcia.
W misce zmieszajcie pozostałą mąkę z 1/4 szklanki płatków migdałowych, 1/4 łyżeczki soli, 120 gramami cukru oraz skórką pomarańczową i łyżeczką startego anyżu. Dodajcie zaczyn z drożdży, 40 gram roztopionego masła, jedno jajko oraz pozostałe mleko.
Wyróbcie ciasto (będzie zbite i będzie się kleić), przełóżcie je do miski wysmarowanej olejem, przykryjcie i odstawcie na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie wałek, a następnie zaplećcie je w warkocz, mocno sklejając końce.
Chałkę ponownie przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne dwie godziny.
Po tym czasie chałkę posmarujcie rozbełtanym żółtkiem, zmieszanym z 1,5 łyżki mleka, posypcie 1/4 szklanki migdałowych płatków i pieczcie w 190 stopniach przez pół godziny, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Wielkanoc na świecie – wielkanocne chlebki na dwa sposoby – grecka chałka zwana tsoureki
- 120ml szklanki ciepłego mleka
- 1/2 torebki drożdży instant
- 500 gram mąki chlebowej typ 750
- 120 gram cukru trzcinowego + 3 łyżki
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka startego anyżu
- skórka starta z połówki pomarańczy
- 40 gram roztopionego masła
- 1 jajko
- Polewa: 1 żółtko, 1,5 łyżki mleka, 1/4 szklanki płatków migdałów
Pozostałe wielkanocne przepisy i ciekawostki
Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta znajdziecie tu: klik i na naszym Instagramie.
Źródła: www.inmyredkitchen.com, www.food.com, www.inmyredkitchen.com.