Dziś podzielimy się z Wami rodzinym przepisem na wielkanocne śniadanie, a dokładniej dwoma przepisami na jajka, które idealnie wpasują się w ten świąteczny poranek. Wielkanocne śniadanie – jajka w dwóch odsłonach – mamy nadzieję, że obydwa dania posmakują Wam równie mocno jak nam.
Faszerowane jajka, podawane na ciepło
6 jajek ugotujcie na twardo, nie obierajcie ich.
Po ugotowaniu przetnijcie je ostrym nożem wzdłuż (całe jajka w skorupce) i delikatnie wydrążcie środek (białko z żółtkiem), starając się nie uszkodzić ich skorupki.
Jajka drobno pokrójcie, przełóżcie do miski, dodajcie kremowy serek topiony, drobno posiekaną wędlinę drobiową, posiekany koperek oraz trzy plasteki drobno posiekanej cebuli, sól i pieprz do smaku.
Masę dobrze wymieszać rozgniatając ją widelcem (nie blendujcie, ponieważ zmiksowana na papkę traci na wyglądzie i smaku).
Tak przygotowaną masę nałóżcie do skorupek po ugotowanych jajkach, z lekką górką, nie na płasko.
Następnie obtoczcie część z masą w bułce tartej i smażcie na patelni na roztopionym maśle, dosłownie chwilę przed podaniem na stół, tylko tyle, żeby zrumieniła się bułka tarta. Smacznego!
Faszerowane jajka podawane na zimno
6 jajek ugotujcie na twardo, obierzcie je przekrójcie na pół, wydrążcie żółtka.
W misce zmieszajcie żółtka z drobiową wędliną, drobno pokrojoną w kostkę (albo wędzoną rybą), dodajcie kremowy serek topiony (albo majonez), poszatkowaną natkę, szczypior i koperek. Dodajcie sól, pieprz, całość dokładnie wymieszajcie.
Tak powstałą masą nafaszerujcie połówki jajek. Gotowe.
Lista zakupów – wielkanocne śniadanie – jajka w dwóch odsłonach
- 12 jajek
- kremowy serek topiony
- 10 plasterków drobiowej wędliny
- koperek, natka, szczypior
- trzy plasteki drobno posiekanej cebuli
- sól, pieprz czarny
- bułka tarta
- masło