Dziś na obiad kurczak w sosie teriyaki, ale nie takim ze słoiczka lecz przyrządzony od podstaw. Świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i japońskim makaronem.
Kilka słów o sosie teriyaki
Sos idealny do ryb i mięsa, w tym wieprzowiny, wołowiny (np. steków – gotujcie sos 3-4 minuty po czym polejcie nim wcześniej usmażone mięso, pokrojone w plastry, żeberek – marynujcie je w sosie przez całą noc), kurczaka a nawet ryb (zacznijcie smażyć kuraka lub rybę na patelni, po czym dodajcie sos i poczekajcie, aż się skarmelizuje).
Przygotowanie sosu teriyaki
W miseczce trzepaczką wymieszajcie sake, mirin, sos sojowy, ostrygowy oraz cukier i mieszajcie wszystko tak długo, aż cukier się rozpuści.
Sos można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Przygotowanie kurczaka
Filet z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w cieńkie 2-3mm plasterki.
Na płaski talerzyk nasypcie mąkę i obtoczcie w niej plastry kurczaka, z każdej strony, strzepując na koniec nadmiar mąki.
Na patelni rozgrzejcie olej, przełóżcie kurczaka i smażcie do zrumienienia (4-5 minut per strona).
Wlejcie na patelnię sos teriyaki i delikatnie mieszając obtoczcie w nim każdy kawałek kurczaka, smażcie mieszając aż sos zgęstnieje. Smacznego.
Lista zakupów – kurczak w sosie teriyaki
- filet z kurczaka
- dwie łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 30 ml sake
- 30 ml mirinu
- 30 ml sosu sojowego
- 30ml sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Kuchnia japońska: kiszonki – źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.