Kuchnia japońska: kurczak w sosie teriyaki

Kuchnia japońska: kurczak w sosie teriyaki

Dziś na obiad kurczak w sosie teriyaki, ale nie takim ze słoiczka lecz przyrządzony od podstaw. Świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i japońskim makaronem.

Kilka słów o sosie teriyaki

Sos idealny do ryb i mięsa, w tym wieprzowiny, wołowiny (np. steków – gotujcie sos 3-4 minuty po czym polejcie nim wcześniej usmażone mięso, pokrojone w plastry, żeberek – marynujcie je w sosie przez całą noc), kurczaka a nawet ryb (zacznijcie smażyć kuraka lub rybę na patelni, po czym dodajcie sos i poczekajcie, aż się skarmelizuje).

Przygotowanie sosu teriyaki

W miseczce trzepaczką wymieszajcie sake, mirin, sos sojowy, ostrygowy oraz cukier i mieszajcie wszystko tak długo, aż cukier się rozpuści.
Sos można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Przygotowanie kurczaka

Filet z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w cieńkie 2-3mm plasterki.

Na płaski talerzyk nasypcie mąkę i obtoczcie w niej plastry kurczaka, z każdej strony, strzepując na koniec nadmiar mąki.

Na patelni rozgrzejcie olej, przełóżcie kurczaka i smażcie do zrumienienia (4-5 minut per strona).

Wlejcie na patelnię sos teriyaki i delikatnie mieszając obtoczcie w nim każdy kawałek kurczaka, smażcie mieszając aż sos zgęstnieje. Smacznego.

Lista zakupów – kurczak w sosie teriyaki

  • filet z kurczaka
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 30 ml sake
  • 30 ml mirinu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 30ml sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Kuchnia japońska: kiszonki – źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.

Dodaj komentarz