Tym razem przyrządziliśmy naszego kurczaka w dashi i shoyu tare. Do niego możecie podać ugotowany ryż, albo makaron np. gryczany soba. Kuchnia japońska: kurczak w dashi i shoyu tare.
Shoyu tare to przyprawa na bazie sosu sojowego używana do zup, gulaszu, dipów oraz jajek do ramen.
Przygotowanie bulionu dashi
Wakame zalejcie szklaną wrzątku, odstawcie na 5 minut, odcedźcie.
Do garnka wsypcie bulion dashi w granulkach, wlejcie pół litra wody i zagotujcie.
Zestawcie bulion z ognia, dodajcie mirin, sos sojowy oraz pastę miso, mieszajcie tak długo, aż miso się rozpuści. Chwilę to potrwa.
Dodajcie namoczone wakame, ponownie podgrzejcie zupę (minutę, dwie), ale nie zagotowujcie żeby miso nie straciło swoich właściwości. Wystudźcie.
Przygotowanie sosu shoyu tare
W garnku, cały czas mieszając zagotujcie mirin oraz cukier trzcinowy.
Zmniejszcie temperaturę, dodajcie jasny sos sojowy i gotujcie jeszcze 3 minuty. Wystudźcie.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w cieńkie 2-3mm plasterki.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy i smażcie kurczaka przez dwie minuty z każdej strony.
Następnie wlejcie na patelnię 10 łyżek bulionu dashi, wymieszajcie, smażcie aż bulion zredukuje się o połowę. Z pozostałej części bulionu możecie przygotować zupę miso-shiru.
Po tym czasie wlejcie 1/3 sosu shoyu tare, wymieszajcie, smażcie aż zredukuje się o połowę. Czynność powtórzcie 3 razy z pozostałą porcją sosu.
Lista zakupów – kurczak w dashi i shoyu tare
- filet z kurczaka
- dwie łyżki oleju rzepakowego
- 10ml mirinu
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 60ml jasnego sosu sojowego
- 3 gramy bulionu dashi instant
- 1/2 litra wody
- 1/3 łyżeczki mirinu
- 1/3 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżki pasty miso
- 1/3 łyżki glonów wakame
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.