Dziś kolacja w wersji vege: curry z ciecierzycą i ormiański lawasz. Trzeba odczarować tę szpatną karmę dzisiejszego dnia, dlatego wyjątkowo tym razem będzie bez mięsa.
Vege curry z ciecierzycą
W garnku rozpuść łyżkę masła kokosowego i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę cukrową. Albo taką jaką aktualnie masz pod ręką. Smaż aż się zeszkli. Dodaj starty ząbek czosnku oraz przyprawy: po pół łyżeczki mielonego imbiru*, kolendry, kukrumy, słodkiej i ostrej papryki oraz cynamonu. Sól i pieprz według uznania. Całość smaż, aż poczujesz zapach przypraw – dwie minuty powinny wystarczyć. Mieszaj cały czas, żeby przyprawy nie przypaliły się. Następnie dodaj pół puszki ciecierzycy, razem z zalewą.
My poszliśmy krok dalej i dzień wcześniej namoczyliśmy ciecierzycę, po czym ugotowaliśmy ją w tej samej wodzie następnego dnia. I taką właśnie, razem z wodą dodaliśmy do naszego curry.
Po ciecierzycy dodaj pół puszki pomidorów (bez zalewy) oraz pół szklanki koncentratu. Dolej 1/4 szklanki wrzątku i gotuj aż ciecierzyca będzie miękka. Następnie dodaj mleczko kokosowe (75ml) i gotuj jeszcze 10 minut. Smacznego.
* Imbir może być w proszku, albo możesz dodać też surowy, starty na tarce. Tak samo z kolendrą (tylko wtedy daje się ją na sam koniec). Nie wydawaj kasy na składniki, których użyjesz tylko raz. Zamiast tego śmiało szukaj zamienników i bazuj na tym, co aktualnie masz w kuchni.
Lawasz
Do miski wsyp dwie szklanki mąki, dodaj sól. Do szklanki wlej gorącą wodę (pół szklanki) i rozpuść w niej dwie łyżeczki masła. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel je na cztery części, a każdą z nich rozwałkuj na cieńkie placki. Placki smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Ten chlebek piecze się naprawdę szybko, uwaga nie przypal.
Więcej naszych przepisów tu: klik. Zapraszamy też na nasz Instagram.