Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień, Sezonowe warzywa i owoce: maj, Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec oraz Sezonowe warzywa i owoce: lipiec nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w sierpniu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: sierpień!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.
Sierpień to kontynuacja poprzednich miesięcy – botwina, szparagi, szczaw, różne sałaty i natki, rabarbar, bób, fasolka szparagowa, truskawki, porzeczki plus kilka grządkowych nowości, jednak głównie wśród owoców.
Końcem sierpnia powoli zaczynają pojawiać się grzyby – kurki, rydze, podgrzybki oraz dynia.
Kurki
- Właściwości – wzmacniają odporność, pomagają zapewnić prawidłową pracę mózgu, wspomagają pracę wątroby.
- Witaminy i minerały – witaminy B, C i D, potas, niacyna, wapń, fosfor.
- Kalorie – 32 kcal/100 gram.
Rydze
- Właściwości – przeciwbarteryjne, przeciwnowotworowe, antyreumatyczne.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, PP, żelazo, cynk, potas, magnez.
- Kalorie – 40 kcal/100 gram.
- Przepisy – najprościej i najszybciej jest je usmażyć na maśle, ale uwaga, rydze są mocno ciężkostrawne.
Podgrzybki
- Właściwości – poprawiają funkcjonowanie jelit, wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, D, E, PP, sód, potas, cynk, wapń, błonnik.
- Kalorie – 39 kcal/100 gram.
Z kolei wśród owoców możemy smakować się np. w śliwkach, czy aronii.
Aronia
- Właściwości – zawiera przeciwutleniacze, stanowi wsparcie w walce z chorobami neurologicznymi, bakteryjnymi oraz zwalaczają stany zapalne.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, K, PP, potas, cynk, magnez, wapń, mangan.
- Kalorie – 45 kcal/100 gram.
Czarny bez – owoce
- Właściwości – wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą, łagodzi kaszel, wzmacnie odporność.
- Witaminy i minerały – witaminy B, H, beta karoten, garbniki.
- Kalorie – 73 kcal/100 gram.
Dzika róża
- Właściwości – wspiera pracę układu krążenia oraz wątroby, pomaga w walce z przeziębieniem i bólem gardła.
- Witaminy i minerały – witaminy A, C, kwasy omega-3 i omega-6, kwas foliowy.
- Kalorie – 162 kcal/100 gram.
Mirabelki
- Właściwości – wspomagają trawienie, zwalczają wolne rodniki, pomagają na zaparcia, łagodzą stany zapalne w organiźmie.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, E, magnez, potas, błonnik, wapń, żelazo.
- Kalorie – 60 kcal/100 gram.
- Przepisy – owoce pod kruszonką.
Śliwki
- Właściwości – wspomagają trawienie, zwalczają wolne rodniki, pomagają na zaparcia.
- Witaminy i minerały – witaminy A, C, E, błonnik, magnez.
- Kalorie – 46 kcal/100 gram.
- Przepisy – fit brownie z domową śliwką w czekoladzie, cake pops – ciasteczka na patyku, fit batoniki z dmuchanym ryżem, owoce pod kruszonką, domowa granola.
Sezonowe warzywa i owoce: sierpień – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.