Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma przydatnymi informacjami na temat kawy. W Krakowie pojawia się coraz więcej palarni oraz sklepów sprzedających ziarna kawy z całego świata. Nas ten temat zainteresował. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu łatwiej będzie Wam wybrać Cała prawda o kawie – zapraszamy do lektury!
Regiony uprawy kawy na świecie
- Afryka – Etiopia, Rwanda, Kenia, kawy te są cytrusowe, kwaskowate w smaku,
- Ameryka Południowa i Centralna – Brazylia, Kolumbia, Gwatemala, Costa Rica, kawy te są słodsze w smaku, czekoladowo-orzechowe,
- Azja – Chiny, Indie, Wietnam, kawy te są goryczkowe w smaku, gęste, wędzone.
Rodzaje kawy
- Arabica – kwaskowata, owocowa w smaku, zawiera mniej kofeiny niż robusta (0,9-1,9%), jedna porcja espresso to 70-90 mg kofeiny,
- Robusta – goryczkowa w smaku, zawiera więcej kofeiny niż arabica (1,8-3,5%), jedna porcja espresso to 140 mg kofeiny,
- Blended – mieszanka arabiki i robusty.
Palenie kawy
- jasno palona – ma najwięcej kofeiny, lekko kwaskowata, by wydobyć z niej wszystkie aromaty wymaga dłuższego kontaktu z wodą, dlatego idealnie sprawdzi się w ekspresach przelewowych, nie nadaje się natomiast do ekspresów kolbowych i automatycznych,
- średnio palona – to najpopularniejszy sposób palenia kawy, ziarna zachowują optymalną ilość kofeiny, delikatna w smaku, minimalnie goryczkowata, wymaga krótszego kontaktu z wodą, dlatego idealnie sprawdza się w ekspresach kolbowych,
- średnio ciemno palona – słodkawa w smaku, pozbawiona kwasowatości, wymaga krótszego kontaktu z wodą, dlatego idealnie sprawdza się w ekspresach automatycznych,
- mocno palona – goryczkowata w smaku, pozbawiona kwasowatości, ma najmniejszą zawartość kofeiny,
- świeżość kawy a data jej palenia – uważa się, że kawy starsze niż 3 miesiące od daty jej wypalenia tracą swoje walory smakowe, a na espresso nie robi się crema (pianka). Niestety na opakowaniu kawy sprzedawanej w markecie nie znajdziecie daty jej wypalenia, ale na kawach z małych palarni czy w sklepikach/kawiarniach rzemieślniczych już tak.
Mielenie kawy
- grubo mielona – kawa grubo mielona wymaga dłuższego kontaktu z wodą, na ogół od 2 minut nawet do 3 czy 4, dlatego idealnie sprawdzi się do zaparzaczy typu french press,
- średnio mielona – kawa średnio mielona wymaga krótszego kontaktu z wodą, na ogół wystarczy 1,5-2 minut, idealnie sprawdzi się w ekspresach przelewowych,
- drobno mielona – wymaga najkrótszego czasu kontaktu z wodą, wystarczy już 30 sekund by wydobyć z niej cały aromat, dlatego idealnie sprawdza się w ekspresach automatycznych.
Ekspresy a rodzaj kawy
- ekspresy kolbowe – kawa arabica lub mieszanka arabica i robusta, średnio lub ciemniej palona, świeżo palona, drobno mielona,
- ekspresy automatyczne – kawa średnio-mocno palona, najlepiej na kilka tygodni przed użyciem, ale nie mocno, ponieważ olejki eteryczne osadzą się na młynku i w pojemniku na kawę, co może prowadzić do ich uszkodzenia, drobno mielona,
- ekspresy przelewowe – świeżo i jasno palona, arabica, średnio lub grubo mielona,
- kawiarki – świeżo i średnio palona, drobno zmielona.
Co wpływa na smak kawy? Czas parzenia + temperatura parzenia + grubość zmielenia! Cała prawda o kawie
Rodzaje kawy i sposoby jej parzenia
Temperatura parzenia kawy wynosi między 88 a 94 stopnie, przy czym należy pamiętać, że im wyższa temperatura parzenia tym większa gorycz wydobyta z kawy, im niższa tym większa kwasowatość.
Espresso
- zwane też przez niektórych ekspresso… że niby kawa z ekspresu? Ale nie, POPRAWNIE I JEDYNIE SŁUSZNIE MÓWI SIĘ ESPRESSO co tłumacząc z włoskiego oznacza „kawa wyciskana”,
- przyjmuje się, że na jedno espresso zużywa się od 6,5-9 gram kawy, przy czym zazwyczaj jest to 7 gram czyli 50 ziarenek,
- w ekspresach automatycznych jest to między 7 a 9 gram,
- używa się kawy drobno mielonej, palonej pomiędzy średnio a mocno, ale nie spalonej,
- parzenie trwa do 30 sekund, i odbyw się w temperaturze powyżej 90 stopni (max 92 stopnie),
- objętość espresso to maksymalnie 40ml, z czego 35ml to kawa a 5ml to 3-4 mm tzw. cremy.
Ristretto
- 7 gram kawy na maksymalnie 15ml wody,
- czas parzenia 15-20 sekund,
- gęstsza niż espresso, ale i słabsza ponieważ czas kontaktu z wodą jest krótszy.
Macchiato
- klasyczne espresso i 3-4 łyżeczki pianki ze spienionego mleka, ułożone łyżeczką na wierzchu.
Americano/Lungo
- isnieją dwa sposoby parzenia amerykańskiej americano i włoskiej lungo: najpierw parzymy espresso, a następnie dolewamy gorącej wody, albo całą ilość wody przepuszczamy przez jedną porcję kawy. Na ten samej zasadzie działają ekspresy automatyczne, robiąc kawę na dwa sposoby w zależności od tego jak zostały skonstruowane,
- czas parzenia maksymalnie 1 minuta,
- objętość między 50-60ml, z czego 25-30ml to espresso, reszta to gorąca woda.
Cappuccino
- proporcje idealnego cappuccino to 1/3 kawy, 1/3 mleka, 1/3 pianki która powinna mieć 1-2cm wysokości,
- objętość cappuccino to 150ml, ale może mieć też 180-210ml,
- do przygotowanie jednego cappuccino zużywa się 100ml mleka, co daje około 125ml po spienieniu,
- w tym napoju kawa ma się zmieszać z mlekiem.
Latte
- objętość latte to 250-350ml,
- pianka 0,5-2cm,
- zawiera tyle samo kofeiny co cappucciono ponieważ jej podstawą jest tyle samo espresso,
- napój ma być ułożony warstwowo: mleko, espresso, pianka.
Latte macchiato
- objętość 300ml,
- ułożenie warstwowe jak przy zwykłym latte.
Flat white
- podwójne espresso, zalane gorącym ale nie spienionym mlekiem.
Mocha
- latte z czekoladą, dodaną w postaci sypkiej lub syropu, udekorowana bitą śmietaną na wierzchu.
Romano
- espresso ze skórką cytryny zanurzoną w kawie.
Inne, ciekawe rodzaje kawy, mniej popularne w Polsce
- Cortado – kawa z Kolumbii, to ristretto rozcieńczone taką samą ilością gorącego mleka,
- Kaapi – kawa z południowych Indii, to gorące mleko podane z dwoma łyżkami mocnej kawy, słodka w smaku, ulubiona kawa mleczna Silniejszego,
- Dead Eye, Black Eye, Red Eye – amerykańskie kawy, pierwsza to kawa i trzy espresso (sic!), druga to kawa i dwa espresso, trzecia to kawa i jedno espresso,
- Garoto – kawa z Portugalii to połowa porcji kawy i połowa porcji pianki ze spienionego mleka,
- Cafe con leche – hiszpańska kawa mleczna, to połowa porcji kawy, połowa pianki ze spienionego mleka, udekorowana dodatkową porcją mlecznej pianki zabarwionej kawą.
Cała prawda o kawie
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.