Pyszne, letnie danie z soczystych, słodkich pomidorów doprawione ziołowo miętowo cytrynowym sosem, czyli Faszerowane pomidory z miętowym pesto.
Przygotowanie pomidorów
Pomidory umyjcie, przekrójcie na pół (wzdłuż), łyżeczką wydrążcie miąsz do miski a połówki odwróćcie spodem do góry żeby wyciekł z nich sok.
Miąsz z pomidorów pokrójcie na drobne kawałki, odciśnijcie z soku, odcedźcie od pestek i przełóżcie do miski.
Do miski dodajcie teraz przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane kapary oraz liście mięty i bazylii, panko, ser mozzarella, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
Całość dobrze wymieszajcie, najlepiej rękami, aż powstanie gęsta masa. Formujcie ją w kulki i upychajcie w połówki pomidorów.
Tak wypełnione farszem pomidory skropcie oliwą z oliwek i pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Przygotowanie pesto
Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.
Po upieczeniu pomidorów polejcie je miętowym pesto. Danie to dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Lista zakupów – Faszerowane pomidory z miętowym pesto
Zapiekane pomidory:
- 4 średniej wielkości pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki odsączonych z zalewy kaparów
- 2 duże liście mięty
- 10 listków bazylii
- 80 gram panierki panko
- 50 gram startej mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Miętowe pesto:
- liście bazylii z całego małego krzaczka
- igiełki z jednej gałązki rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- 6 liści mięty
- 4 pomidorki koktajlowe
- ząbek czosnku
- starta skórka z połowy małej cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.