Faszerowane pomidory z miętowym pesto

Faszerowane pomidory z miętowym pesto

Pyszne, letnie danie z soczystych, słodkich pomidorów doprawione ziołowo miętowo cytrynowym sosem, czyli Faszerowane pomidory z miętowym pesto.

Przygotowanie pomidorów

Pomidory umyjcie, przekrójcie na pół (wzdłuż), łyżeczką wydrążcie miąsz do miski a połówki odwróćcie spodem do góry żeby wyciekł z nich sok.

Miąsz z pomidorów pokrójcie na drobne kawałki, odciśnijcie z soku, odcedźcie od pestek i przełóżcie do miski.

Do miski dodajcie teraz przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane kapary oraz liście mięty i bazylii, panko, ser mozzarella, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.

Całość dobrze wymieszajcie, najlepiej rękami, aż powstanie gęsta masa. Formujcie ją w kulki i upychajcie w połówki pomidorów.

Tak wypełnione farszem pomidory skropcie oliwą z oliwek i pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Przygotowanie pesto

Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.

Po upieczeniu pomidorów polejcie je miętowym pesto. Danie to dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.

Lista zakupów – Faszerowane pomidory z miętowym pesto

Zapiekane pomidory:

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 duże liście mięty
  • 10 listków bazylii
  • 80 gram panierki panko
  • 50 gram startej mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Miętowe pesto:

  • liście bazylii z całego małego krzaczka
  • igiełki z jednej gałązki rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 liści mięty
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ząbek czosnku
  • starta skórka z połowy małej cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz