Co powiecie na pizzę, ale taką w wersji fit i z dużą ilością warzyw? Nasza fit pizza z kalafiora (vege) właśnie taka jest i poleca się na obiad.
Przygotowanie pizzy
800 gram kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki, przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, posólcie i gotujcie 15 minut.
Gdy kalafior będzie miękki, odcedzcie go i zostawcie do ostygnięcia.
Zimny kalafior zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach, do kalafiorowej masy dodajcie dwa jajka, sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Wymieszajcie widelcem, ugniatając masę.
Następnie dodajcie 150 gram odsączonego serka grani (wiejskiego). Całość dobrze wymieszajcie.
Kratkę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia, przełóżcie na nią kalafiorową masę i uformujcie okragły placek o grubości 1 cm.
Teraz wstawcie pizzę do piekarnika i pieczcie 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Przygotowanie dodatków
Warzywa umyjcie. Paprykę pokrójcie w kostkę, cukinię i pieczarki w plasterki. Wrzućcie wszystko na patelnię, dodajcie szpinak i smażcie do odparowania soków z warzyw. Doprawcie solą i oregano.
Upieczony placek z kalafiora wyjmijcie z piekarnika, przełóżcie na niego warzywa a na wierzch połóżcie odsączone 150 gram serka grani (wiejskiego). Pizzę wstawcie z powrotem do piekarnika i pieczcie kolejne 10 minut.
W miseczce zmieszajcie 180 gram jogurtu naturalnego z harrisą w proszku oraz słodką papryką. Tak przygotowanym sosem polejcie kalafiorową pizzę. Smacznego!
Lista zakupów – fit pizza z kalafiora (vege)
- 800 gram kalafiora (200 kcal)
- 2 jajka (156 kcal)
- 300 gram serka grani (wiejski) light (243 kcal)
- sól, pieprz cayenne, słodka papryka, suszone oregano, harrisa w proszku
- 200 gram papryki czerwonej (1 sztuka) (62 kcal)
- 280 gram cukinii (1/2 cukinii) (47 kcal)
- 100 gram szpinaku (17 kcal)
- 180 gram jogurtu naturalnego (124 kcal)
- 100 gram pieczarek (5 sztuk) (20 kcal)
Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 4 solidne kawałki pizzy, każdy po 217 kcal.