Dziś na obiad pomidorowo-cebulowa zupa z jajkiem – kuchnia maderska, którą mieliśmy okazję spróbować spędzając nasz urlop na wyspie w zeszłym roku.
Gotowanie maderskiej pomidorowo-cebulowej
Do garnka wlejcie 30ml oliwy z oliwek i podgrzejcie. Dodajcie dwie, pokrojone w kostkę cebule i dwa, starte na tarce ząbki czosnku. Smażcie do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajcie dwa, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, łyżeczkę oregano oraz łyżeczkę cząbru. Doprawcie zupę solą i białym pieprzem. Wlejcie 700 ml wody i gotujcie przez 35 minut. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodadajcie więcej wody. Na talerze przełóżcie jajka sadzone (jeno na osobę), po czym wlejcie zupę. Smacznego!
Lista zakupów – pomidorowo-cebulowa zupa z jajkiem – kuchnia maderska
dwie cebule
dwa obrane ze skórki pomidory
30 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
po łyżeczcie suszonego oregano i cząbru
dwa jajka sadzone
sól, biały pieprz
Rada: w orginalnych przepisach używa się jedynie świeżych pomidorów. Jeżeli chcecie, aby Wasza zupa miała intensywniejszy kolor, możecie dodać do niej również pasattę lub przecier pomidorowy. Dodatkowo zamiast jajek sadzonych, możecie dodać do zupy jajka w koszulce, lub ugotowane na twardo, przy czym te ugotowane na twardo wkrójcie do zupy i całośc pogotujcie dodatkowe 2-3 minuty.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.