Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Sezonowe warzywa i owoce: lipiec

Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeńSezonowe warzywa i owoce: luty marzecSezonowe warzywa i owoce: kwiecieńSezonowe warzywa i owoce: maj i Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w lipcu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: lipiec!

Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.

Lipiec to kontynuacja poprzednich miesięcy – botwina, szparagi, szczaw, różne sałaty i natki, rabarbar, bób, fasolka szparagowa, truskawki, porzeczki plus kilka grządkowych nowości, takich jak np.:

Pomidory

Biała rzodkiewka

Koper włoski (fenkuł)

  • Właściwości – pomaga w walce z kaszlem i wzdęciami oraz kolką u dzieci.
  • Witaminy i minerały – błonnik, potas, witaminy A, K, E, kwas foliowy, fosfor, wapń, sód.
  • Kalorie –  31 kcal/100 gram.
  • Przepisy – niestety nie mieliśmy jeszcze z nim przyjemności poeksperymentować w kuchni, ale co się odwlecze to…

Kukurydza

Zupa z kukurydzy i ziemniaków
Zupa z kukurydzy i ziemniaków

Z kolei z owoców lipiec to głównie:

Morele

  • Właściwości – zwalaczają wolne rodniki.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, C, E, potas, beta-karoten, błonnik.
  • Kalorie –  48 kcal/100 gram.
  • Przepisy – świetnie smakują zapieczone pod kruszonką.

Brzoskwinie

  • Właściwości – ponieważ składają się głównie z wody, idealnie sprawdzają się jako przekąska dla osób odchudzających się, pomagają zwalczać nowotwór piersi, dobrze wpływają na nerki i układ moczowy.
  • Witaminy i minerały – witamina C, niacyna, błonnik.
  • Kalorie –  50 kcal/sztuka.
  • Przepisy – świetnie smakują zapieczone pod kruszonką.

Wiśnie

  • Właściwości – działają oczyszczająco, zwalczają wolne rodniki.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, E, wapń, żelazo, magnez.
  • Kalorie –  50 kcal/100 gram.
  • Przepisy – z wiśniami jeszcze nie eksperymentowaliśmy w naszej kuchni.

Jeżyny

Babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem
Babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem
  • Właściwości – zapobiegają nowotworom, zmiejszają ryzyko chorób serca, dobrze wpływają na przemianę materii.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, C, E, K, niacyna, kwas foliowy, błonnik, potas, wapń, fosfor.
  • Kalorie –  43 kcal/100 gram.
  • Przepisy – u nas babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem.

Maliny

  • Właściwości – wspomagają układ krwionośny, usuwają nadmiar wody z organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu trawiennego.
  • Witaminy i minerały – witaminy B, E, K, C, magnez, cynk, żelazo, fosfor.
  • Kalorie –  52 kcal/100 gram.
  • Przepisy – świetnie smakują zapieczone pod kruszonką lub w babeczkach z cynamonowym lukrem.

Arbuz

  • Właściwości – chroni przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie.
  • Witaminy i minerały – błonnik, białko, witaminy E, B, A, potas, magnez, żelazo.
  • Kalorie –  40 kcal/100 gram.
  • Przepisy – robimy z niego lemoniadę (miąsz arbuza bez pestek, zblendowany z wodą gazowaną, cytryną, miętą i kostkami lodu).

Sezonowe warzywa i owoce: lipiec – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Jedna myśl na temat “Sezonowe warzywa i owoce: lipiec

  1. Lipiec to jeden z najbogatszych w warzywa i owoce miesiac. Kojarzy mi sie przede wszystkim z owocami: malinami, porzeczkami, jezynami, morelami, wisniami, czeresniami i brzoskwiniami. Az zglodnialem ?? No i oczywiscie jest masa swiezych warzyw.

Dodaj komentarz