Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień, Sezonowe warzywa i owoce: maj i Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w lipcu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: lipiec!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.
Lipiec to kontynuacja poprzednich miesięcy – botwina, szparagi, szczaw, różne sałaty i natki, rabarbar, bób, fasolka szparagowa, truskawki, porzeczki plus kilka grządkowych nowości, takich jak np.:
Pomidory

- Właściwości – chronią przed wolnymi rodnikami, pomagają walczyć z niestrawnością, zmniejszają ryzyko zawału, wzmacniają odporność.
- Witaminy i minerały – błonnik, niacyna, kwas foliowy, witaminy C, K i E, przeciwutleniacz likopen.
- Kalorie – 18 kcal/100 gram.
- Przepisy – świetnie smakują w takich daniach jak maderska pomidorowo-cebulowa zupa z jajkiem, sorgo z pomidorami, bigos z brukselki, wigilijny Jollof rice z Afryki, maltańska zupa wdów, teneryfskie rancho canario czy północno afrykańskie koshari.
Biała rzodkiewka

- Właściwości – wspomaga układ immunologiczny.
- Witaminy i minerały – witaminay B, C, potas, wapń, fosfor, żelazo.
- Kalorie – 14 kcal/100 gram.
- Przepisy – my jemy ją w postaci surówki do obiadu złożonej z tartej rzodkiewki, ogórka i jogurtu.
Koper włoski (fenkuł)

- Właściwości – pomaga w walce z kaszlem i wzdęciami oraz kolką u dzieci.
- Witaminy i minerały – błonnik, potas, witaminy A, K, E, kwas foliowy, fosfor, wapń, sód.
- Kalorie – 31 kcal/100 gram.
- Przepisy – niestety nie mieliśmy jeszcze z nim przyjemności poeksperymentować w kuchni, ale co się odwlecze to…
Kukurydza

- Właściwości – chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia odporność.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, D, E, błonnik, białko, kwasy OMEGA-3, potas, żelazo, sód.
- Kalorie – 365 kcal/100 gram.
- Przepisy – świetnie smakuje jako dodatek do makaronu ramen z pak czoi i grzybkami shimeji oraz pod postacią zupy krem z kukurydzy i ziemniaków.
Z kolei z owoców lipiec to głównie:
Morele

- Właściwości – zwalaczają wolne rodniki.
- Witaminy i minerały – witaminy A, C, E, potas, beta-karoten, błonnik.
- Kalorie – 48 kcal/100 gram.
- Przepisy – świetnie smakują zapieczone pod kruszonką.
Brzoskwinie

- Właściwości – ponieważ składają się głównie z wody, idealnie sprawdzają się jako przekąska dla osób odchudzających się, pomagają zwalczać nowotwór piersi, dobrze wpływają na nerki i układ moczowy.
- Witaminy i minerały – witamina C, niacyna, błonnik.
- Kalorie – 50 kcal/sztuka.
- Przepisy – świetnie smakują zapieczone pod kruszonką.
Wiśnie

- Właściwości – działają oczyszczająco, zwalczają wolne rodniki.
- Witaminy i minerały – witaminy A, B, E, wapń, żelazo, magnez.
- Kalorie – 50 kcal/100 gram.
- Przepisy – z wiśniami jeszcze nie eksperymentowaliśmy w naszej kuchni.
Jeżyny

- Właściwości – zapobiegają nowotworom, zmiejszają ryzyko chorób serca, dobrze wpływają na przemianę materii.
- Witaminy i minerały – witaminy A, C, E, K, niacyna, kwas foliowy, błonnik, potas, wapń, fosfor.
- Kalorie – 43 kcal/100 gram.
- Przepisy – u nas babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem.
Maliny

- Właściwości – wspomagają układ krwionośny, usuwają nadmiar wody z organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu trawiennego.
- Witaminy i minerały – witaminy B, E, K, C, magnez, cynk, żelazo, fosfor.
- Kalorie – 52 kcal/100 gram.
- Przepisy – świetnie smakują zapieczone pod kruszonką lub w babeczkach z cynamonowym lukrem.
Arbuz

- Właściwości – chroni przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie.
- Witaminy i minerały – błonnik, białko, witaminy E, B, A, potas, magnez, żelazo.
- Kalorie – 40 kcal/100 gram.
- Przepisy – robimy z niego lemoniadę (miąsz arbuza bez pestek, zblendowany z wodą gazowaną, cytryną, miętą i kostkami lodu).
Sezonowe warzywa i owoce: lipiec – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.
Lipiec to jeden z najbogatszych w warzywa i owoce miesiac. Kojarzy mi sie przede wszystkim z owocami: malinami, porzeczkami, jezynami, morelami, wisniami, czeresniami i brzoskwiniami. Az zglodnialem ?? No i oczywiscie jest masa swiezych warzyw.