Zupa wdów - kuchnia maltańska

Zupa wdów – kuchnia maltańska

Myślami zostajemy nadal na Malcie, dlatego na obiad dziś Ładniejsza ugotowała klasyk nad klasyki, mianowicie: zupa wdów – kuchnia maltańska jest po prostu pyszna i taka prosta w przygotowaniu. Z kolei jeżeli ciekawi was co i gdzie zobaczyć, zjeść na Malcie, to poczytajcie sobie to: klik.

Przygotowanie zupy

Warzywa, czyli 125 gram kalafiora, po 100 gram cebuli i ziemniaków, umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę. W garnku rozgrzejcie olej i zeszklijcie na nim cebulę. Następnie dodajcie kalafior, 150 gram pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 50 gram passaty i gotujcie chwilę cały czas mieszając. Następnie wlejcie do garnka 1,5 litra wody, dodajcie ziemniaki, 125 gram groszku (może być konserwowy) oraz przyprawy (sól, pieprz, tymianek, suszona natka, oregano). Gotujcie całość, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajcie do zupy ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę oraz kawałki ricotty. Gotujcie zupę jeszcze 5 minut i gotowe. Smacznego!

Lista zakupów – zupa wdów – kuchnia maltańska

150 gram obranych pomidorów
po 125 gram groszku i kalafiora
po 100 gram cebuli i ziemniaków
50 gram passaty
4 ugotowane na twardo jajka
200 gram ricotty
olej, sól, pieprz, dowolne zioła na które macie ochotę
(np. oregano, tymianek, suszona natka pietruszki, cząbek etc)

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz