Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień

Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeńSezonowe warzywa i owoce: luty marzecSezonowe warzywa i owoce: kwiecieńSezonowe warzywa i owoce: maj, Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec oraz Sezonowe warzywa i owoce: lipiec nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w sierpniu, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: sierpień!

Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym.

Sierpień to kontynuacja poprzednich miesięcy – botwina, szparagi, szczaw, różne sałaty i natki, rabarbar, bób, fasolka szparagowa, truskawki, porzeczki plus kilka grządkowych nowości, jednak głównie wśród owoców.

Końcem sierpnia powoli zaczynają pojawiać się grzyby – kurki, rydze, podgrzybki oraz dynia.

Kurki

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
  • Właściwości – wzmacniają odporność, pomagają zapewnić prawidłową pracę mózgu, wspomagają pracę wątroby.
  • Witaminy i minerały – witaminy B, C i D, potas, niacyna, wapń, fosfor.
  • Kalorie –  32 kcal/100 gram.

Rydze

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
  • Właściwości – przeciwbarteryjne, przeciwnowotworowe, antyreumatyczne.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, PP, żelazo, cynk, potas, magnez.
  • Kalorie –  40 kcal/100 gram.
  • Przepisy – najprościej i najszybciej jest je usmażyć na maśle, ale uwaga, rydze są mocno ciężkostrawne.

Podgrzybki

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
  • Właściwości – poprawiają funkcjonowanie jelit, wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, D, E, PP, sód, potas, cynk, wapń, błonnik.
  • Kalorie – 39 kcal/100 gram.

Z kolei wśród owoców możemy smakować się np. w śliwkach, czy aronii.

Aronia

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
  • Właściwości – zawiera przeciwutleniacze, stanowi wsparcie w walce z chorobami neurologicznymi, bakteryjnymi oraz zwalaczają stany zapalne.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, K, PP, potas, cynk, magnez, wapń, mangan.
  • Kalorie –  45 kcal/100 gram.

Czarny bez – owoce

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
Sezonowe warzywa i owoce: sierpień
  • Właściwości – wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą, łagodzi kaszel, wzmacnie odporność.
  • Witaminy i minerały – witaminy B, H, beta karoten, garbniki.
  • Kalorie –  73 kcal/100 gram.

Dzika róża

Dzika róża
Dzika róża
  • Właściwości – wspiera pracę układu krążenia oraz wątroby, pomaga w walce z przeziębieniem i bólem gardła.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, C, kwasy omega-3 i omega-6, kwas foliowy.
  • Kalorie –  162 kcal/100 gram.

Mirabelki

Mirabelki
Mirabelki
  • Właściwości – wspomagają trawienie, zwalczają wolne rodniki, pomagają na zaparcia, łagodzą stany zapalne w organiźmie.
  • Witaminy i minerały – witaminy A, B, C, E, magnez, potas, błonnik, wapń, żelazo.
  • Kalorie –  60 kcal/100 gram.
  • Przepisy – owoce pod kruszonką.

Śliwki

Śliwki
Śliwki

Sezonowe warzywa i owoce: sierpień – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz