Już od jakiegoś czasu chodziło za nami coś słodkiego. I tak powstał nasz cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia się. W sam raz na drugie śniadanie, pysznie smakuje z poranną kawą lub kubkiem gorącego mleka.
Przygotowanie ciasta
Do miski wsypcie mąkę pszenną, suche drożdże, cukier i sól.
Następnie dodjcie jajka, masło, ciepłą wodę i ciepłe mleko.
Całość wyrabiajcie na gładkie ciasto przy pomocy haka (nam zajęło to jakieś 10 minut), albo ręcznie.
Na koniec wyrobione ciasto przykryjcie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia
W misce zblendujcie twaróg, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
Przygotowanie chlebka
Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, opruszcie mąką.
Ciasto wyjmijcie z miski i rozwałkujcie na cieńki placek. Następnie posmarujcie twarogowym nadzieniem i potnijcie w szerokie paski. Możecie dodatkowo każdy pasek posypać cukrem i cynamonem.
Każdy pasek złóżcie w harmonijkę i ułóżcie w naczyniu, cięciem do góry.
Pieczcie chlebek przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia
- 400 gr mąki pszennej tortowej typ 450 (plus odrobina do opruszenia foremki)
- 7 gr suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego (plus 3 do nadzienia)
- 55 gram miękkiego masła (plus kawałek do wysmarowania foremki)
- 60 ml ciepłej wody
- 85 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 250 gram półtłustego twarogu
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
A jeżeli wolicie chlebek w wersji wytrawnej, to przepis na niego znajdziecie tu: chlebek do dzielenia.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.