Faszerowane cebule

Faszerowane cebule

Kolejny fantastyczny przepis kuchni włoskiej, a dokładniej, kuchni toskanskiej – faszerowane cebule, nadziewane dwoma gatunkami sera.

Przygotowanie

Cebule obierzcie, umyjcie, zalejcie zimną wodą, posólcie i gotujcie 10 minut.

Następnie wyjmijcie je z wody, osuszcie papierowym ręcznikiem i dajcie im chwilę ostygnąć. Po tym czasie przekrójcie je na pół i delikatnie wydrążcie środek.

Połowę masy z wydrążonych środków cebuli drobno poszatkujcie. Dodajcie starte na tarce obydwa sery, bułkę tartą, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Całość porządnie wymieszajcie.

Powstałą masą napełnijcie wydrążone połówki cebul, posypcie z wierzchu dodatkową porcją bułki tartej, skropcie oliwą z oliwek i pieczcie przez 15 minut bez przykrycia, w 220 stopniach, z termoobiegiem.

Cebule można jeść na ciepło, na zimno, solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Dobrze będą do niej pasowały również pieczone warzywa, czy sałatka ze świeżej roszponki, pomidorków koktajowych skropionych oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Lista zakupów – Faszerowane cebule

  • 4 duże żółte cebule
  • 50 gram wędzonego sera, najlepiej włoska Scamorza, lub inny żółty wędzony ser
  • 100 gram sera podpuszczkowego, najlepiej włoska Fontina, albo zamiennie gouda, ementaler, mozzarella, gruyere
  • 2 łyżki bułki tartej lub panco
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • dodatkowa porcja bułki tartej i oliwy z oliwek

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz