Pyszne danie z patelni, pieczonka z wołowiny w białym winie i pomidorach.
Przygotowanie dania
W misce zmieszajcie mielone mięso wołowe, pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową, jajka, bułkę tartą, tarty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
Z powstałej masy formujcie dwie grube kielbaski (jak salami), następnie obtoczcie je w mące pszennej.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, przełóżcie na nią wasze kiełbaski i obsmażcie z każdej strony, aż mięso się zrumieni.
Wlejcie białe wino i smażcie dalsze 5 minut.
Następnie dodajcie posiekane w kostkę pomidory, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie i duście przez godzinę, od czasu do czasu mieszając sos, by mięso nie przywarło.
Gotową pieczonkę pokrójcie w grube plastry, polejecie sosem pomidorowym i gotowe.
Lista zakupów Pieczonka z wołowiny
- 1/2kg mielonej wołowiny
- 80gr szynki wieprzowej
- 2 całe jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego sera (może być mozzarella, parmezan, ser żółty)
- pół pęczka natki pietruszki
- 250ml białego wytrawnego wina
- 4 duże mięsiste pomidory (np. malinowe)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- mąka pszenna do optoczenia pieczonek
Do tego dania idealnie sprawdzi się ugotowany makaron spaghetti, jak również tłuczone ziemniaki, pieczone warzywa, chrupiąca świeża bagietka lub chleb.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.