Pieczonka z wołowiny

Pieczonka z wołowiny

Pyszne danie z patelni, pieczonka z wołowiny w białym winie i pomidorach.

Przygotowanie dania

W misce zmieszajcie mielone mięso wołowe, pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową, jajka, bułkę tartą, tarty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

Z powstałej masy formujcie dwie grube kielbaski (jak salami), następnie obtoczcie je w mące pszennej.

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, przełóżcie na nią wasze kiełbaski i obsmażcie z każdej strony, aż mięso się zrumieni.

Wlejcie białe wino i smażcie dalsze 5 minut.

Następnie dodajcie posiekane w kostkę pomidory, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie i duście przez godzinę, od czasu do czasu mieszając sos, by mięso nie przywarło.

Gotową pieczonkę pokrójcie w grube plastry, polejecie sosem pomidorowym i gotowe.

Lista zakupów Pieczonka z wołowiny

  • 1/2kg mielonej wołowiny
  • 80gr szynki wieprzowej
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego sera (może być mozzarella, parmezan, ser żółty)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • 4 duże mięsiste pomidory (np. malinowe)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mąka pszenna do optoczenia pieczonek
    Do tego dania idealnie sprawdzi się ugotowany makaron spaghetti, jak również tłuczone ziemniaki, pieczone warzywa, chrupiąca świeża bagietka lub chleb.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz