Tym razem wzięliśmy na warsztat kuchnię azjatycką. I jako pierwsze danie z tego repertuaru postanowiliśmy przygotować szaszłyki z kurczaka.
Marynata
W misce wymieszaj małą cebulę, pokrojoną w kostkę z dwoma ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodaj dwie łyżeczki startego imbiru. Wymieszaj. Dolej dwie łyżki ciemnego sosu sojowego i po łyżce soku z cytryny oraz oleju. Dodaj dwie łyżeczki papryki chilli oraz brązowego cukru oraz łyżeczkę mielonej kolendry. Wymieszaj.
Przygotowanie mięsa
Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.
W tym samym czasie pokrój dwa filety z kurczaka (u nas miały 600 gram) w cieńkie paski. Każdy kawałek natrzyj marynatą, porządnie z każdej strony, i ułóż na talerzu. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę do dwóch.
Grilowanie
Po zamarynowaniu nabij kawałki mięsa na patyczki. Szaszłyki ułóż na krawędziach formy do pieczenia, tak żeby nie dotykały dna formy. Dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia, mniej skrobania później.
Grilluj 20 minut, w 180 stopniach (opcja grillowanie, górna grzałka).
Dodatki
W woku, lub na patelni, rozgrzej łyżkę oleju. My mamy woka z Ikea i daje radę. Następnie wrzuć pokrojone w słupki warzywa: marchew, paprykę, pietruszkę. Podsmaż. Dodaj plasterki pora i cebuli. Na koniec dodaj marynowane kiełki fasoli oraz pokrojone w paski grzyby mun. Całość dopraw ciemnym sosem sojowym oraz łyżeczką mielonego imbiru i brązowego cukru.
W garnku zagotuj wodę, wrzuć świeży makaron udon i gotuj minutę, po czym przełóż go do warzyw, wymieszaj i smaż jeszcze dwie minuty. My nasz świeży udon kupujemy w Carrefour, jest spoko. Może kiedy zrobimy sami.
Rada: zamiast świeżych warzyw możecie użyć gotowej mrożonej mieszanki do dań kuchni chińskiej. Z kolei świeże warzywa warto wcześniej zblanszować. Najpierw wrzuć je do wrzątku z solą na max 4 minuty, po czym odcedź i przelej zimną wodą. Zapobiegnie to rozmiękaniu i pozwoli zachować kolor. Jeśli chodzi o makaron udon, to śmiało możecie go zastąpić innym dowolnym azjatyckim makaronem: ryżowym, mie albo chow mein. Ugotujcie go wg wskazówek na opakowaniu. Z kolei grzybki mun trzeba wcześniejszych namoczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.