W poprzednich wpisach pisaliśmy o zaleceniach białej diety, przepisach na białe śniadania, białe przekąski i obiady. Dziś pora na wpis pt. biała dieta przepisy na fit kolacje.
Biały krem z kalafiora i pietruszki
- 278 gram kalafiora (70 kcal)
- 75 gram korzenia pietruszki (27 kcal)
- 4 gramy oleju rzepakowego (36 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 22 gramy cebuli (9 kcal)
- sól, biały pieprz
Info: całość 150 kcal.
Kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki i pokrójcie na mniejsze kawałki. Korzeń pietruszki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokrójcie w kostkę.
W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie minutę. Następnie dodajcie pietruszkę, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę. Dodajcie kalafiora, wlejcie 400ml wody (albo tyle, żeby tylko przykryła warzywa), przyprawcie solą i białym pieprzem, przykryjcie i gotujcie aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na koniec zblendujcie zupę na gładki krem.
Krem z białych warzyw
- 237 gram kalafiora (60 kcal)
- 38 gram korzenia pietruszki (14 kcal)
- 156 gram ugotowanej ciecierzycy (256 kcal)
- 195 gram obranej cukini (33 kcal)
- 5 gram oleju rzepakowego (44 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 58 gramy cebuli (23 kcal)
- sól, biały pieprz
Info: całość 438 kcal, z podanych proporcji otrzymacie 4 porcje zupy, a każda porcja ma 109 kcal.
Ciecierzycę przepłuczcie, zalejcie zimną wodą i odstawcie na noc. Następnego dnia ugotujcie ją w wodzie w której się moczyła.
Pietruszkę i cukinie umyjcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę.
Kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki i pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrójcie w kostkę.
W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie minutę. Następnie dodajcie ugotowaną ciecierzycę i pietruszkę, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę. Dodajcie cukinię i kalafiora, wlejcie 300ml wody (albo tyle, żeby tylko przykryła warzywa), przyprawcie solą i białym pieprzem, przykryjcie i gotujcie aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na koniec zblendujcie zupę na gładki krem.
Naleśniki kokosowo-ryżowe
- 250 gram mąki ryżowej (870 kcal)
- 300 ml napoju kokosowego (37 kcal)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
- 3 łyżeczki erytrytolu (0 kcal)
- szczypta soli
- 200 gram banana (178 kcal)
- 200 gram chudego twarogu (180 kcal)
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego (21 kcal)
- Info: całość 1 374 kcal. Z podanych proporcji otrzymacie około 30 naleśniczków, każdy po 46 kcal (licząc razem z porcją bananowego serka per naleśniczek).
Mąkę, mleko, olej, erytrytol i cukier wymieszajcie na gładką masę.
Z powstałej masy usmażcie na suchej patelni mini naleśniczki.
W miseczce widelcem rozgniećcie twaróg i obranego banana, dodajcie 3 łyżeczki jogurtu naturalnego. Gdy masa będzie gładka, posmarujcie nią naleśniczki. Smacznego.
Kumpir
- duży ziemniak (140 kcal)
- 3 obrane ze skórki rzodkiewki (10 kcal)
- 170 gram obranego ogórka (26 kcal)
- 20 gram jogurtu greckiego (12 kcal)
- sól, biały pieprz do smaku
Info: całość ma 188 kcal.
Ziemniaka umyjcie, ale nie obierajcie ze skórki. Następnie osuszcie, nakłójcie z każdej strony widelcem i w całości zawińcie w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Pieczcie w 180 stopniach, z termoobiegiem, aż będzie miękki. Nam zajęło to jakieś 25 minut. W międzyczasie możecie sprawdzić stopień upieczenia, nakłuwając ziemniaka widelcem.
Rzodkiewki i ogórka umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na dużych oczkach, posólcie i odstawcie.
Po kwadransie odsączcie wodę, dodajcie dwie łyżki jogurtu greckiego, sól, biały pieprz. Wymieszajcie.
Upieczonego ziemniaka odwińcie z folii i przekrójcie na pół, jednak bez przekrawania spodu. Widelcem rozgniećcie boki ziemniaka od wewnątrz. Następnie posólcie i nałóżcie farsz z rzodkiewki, ogórka i jogurtu.
Biała dieta przepisy na fit kolacje
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.
Biała dieta przepisy na fit kolacje