Przepis na chlebek do dzielenia się jest banalnie prosty w przygotowaniu, i zostawia on duże pole do popisu, jeśli chodzi o dodatki do niego.
Przygotowanie ciasta na chlebek do dzielenia
Do miski wsypać 400 gram mąki pszennej, 10 gram suchych drożdży, 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodać 2 całe jajka, 55 gram miękkiego masła, oraz 60 ml ciepłej wody i 85 ml ciepłego mleka. Dodać suszone oregano (ilość wg uznania). Całość wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy haka (nam zajęło to jakieś 10 minut), albo ręcznie. Na koniec wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotowanie „nadzienia”
Aby przygotować „nadzienie” do chlebka, trzeba rozpuścić 40 gram masła, po czym wystudzić je. Następnie dodać 2 starte ząbki czosnku, trzy łyżki startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać.
Chlebek do dzielenia – chlebek przyjaźni
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na cieńki placek. Następnie posmarować „nadzieniem” i pociąć w szerokie paski.
Każdy pasek złożyć w harmonijkę i ułożyć w naczyniu, cięciem do góry. Piec przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów
400 gr mąki pszennej
10 gr suchych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60 ml ciepłej wody
85 ml ciepłego mleka
2 jajka
3 łyżki startego parmezanu
55 gr + 40 gr miękkiego masła
2 ząbki czosnku
natka
suszone oregano
Rada: możecie użyć dowolnych suszonych ziół (np. ziół prowansalskich albo rozmarynu), albo dodać do ciasta pokrojone w plasterki oliwki (zielone, czarne), suszone pomidory, podsmażoną cebulkę lub boczek.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.
Jedna myśl na temat “Chlebek przyjaźni, czyli chlebek do dzielenia”