Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na ciasto drożdżowe na piwie. Początkowo przepis zaczerpnęliśmy z książki Waldemara Mierzwy i Krzysztofa Mazurka pt. „Zasmakuj w Warmii” (wydawnictwo Retman). Przepis jest przepisem babci pana Krzysztofa – Felicjany. Pokusiliśmy się jednak o kilka modyfikacji.
Przygotowanie zaczynu
Przygotowanie zaczynu polega na zmieszaniu ze sobą 3 łyżek mąki pszennej z łyżką cukru (u nas trzcinowy) i 1/4 szklanki piwa oraz 30 gramami świeżych drożdży. Wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do potrojenia objętości. My wstawiliśmy do piekarnika, nagrzanego do 40 stopni, bez termoobiegu.
Przygotowanie ciasta
W misce zmieszajcie zaczyn z dwoma szklankami mąki pszennej, czyli jakieś 300 gram, 1/4 szklanki jasnego piwa, 50 gramami masła (roztopione i wystudzone), oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodajcie pół szklani rodzynek. Ciasto wyrabiajcie robotem przez 5 min. Z podanych proporcji wyszło lejące się ciasto, nie takie jak np. na chałkę. Ale nic, odstawiliśmy trzy raz po godzinie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, za każdym razem na nowo je wyrabiając robotem.
Pieczenie
Po tym czasie ciasto przelaliśmy do foremki wyłożonej papierem do pieczenie i piekliśmy 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. W książce autor zaleca zrobienie kruszonki (z 2 łyżek masła, tyle samo cukru i mąki). Więc my też ją zrobiliśmy, ale że nasza foremka ma łady wzór na spodzie, to serwujemy ciasto do góry nogami, dlatego kruszonki na zdjęciach nie widać. Ale jest, zapewniamy Was, tyle że na spodzie.
Lista zakupów
Zaczyn:
3 łyżki mąki pszennej
30 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru (u nas trzcinowy)
1/4 szklanki piwa
Ciasto:
dwie szklanki mąki (u nas 300 gram)
50 gramy rozpuszczonego i wystudzonego masła (w oryginalnym przepisie aż kostka, przy czym i te nasze 50 gram jest mocno wyczuwalne w smaku ciasta)
po pół szklanki rodzynek i tyle samo ciepłego mleka
1/4 szklanki piwa
Dodatkowo
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.