Cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia

Cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia

Już od jakiegoś czasu chodziło za nami coś słodkiego. I tak powstał nasz cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia się. W sam raz na drugie śniadanie, pysznie smakuje z poranną kawą lub kubkiem gorącego mleka.

Przygotowanie ciasta

Do miski wsypcie mąkę pszennąsuche drożdże, cukier i sól.

Następnie dodjcie jajkamasło, ciepłą wodę i ciepłe mleko.

Całość wyrabiajcie na gładkie ciasto przy pomocy haka (nam zajęło to jakieś 10 minut), albo ręcznie.

Na koniec wyrobione ciasto przykryjcie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia

W misce zblendujcie twaróg, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.

Przygotowanie chlebka

Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, opruszcie mąką.

Ciasto wyjmijcie z miski i rozwałkujcie na cieńki placek. Następnie posmarujcie twarogowym nadzieniem i potnijcie w szerokie paski. Możecie dodatkowo każdy pasek posypać cukrem i cynamonem.

Każdy pasek złóżcie w harmonijkę i ułóżcie w naczyniu, cięciem do góry.

Pieczcie chlebek przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – cynamonowo-twarogowy chlebek do dzielenia

  • 400 gr mąki pszennej tortowej typ 450 (plus odrobina do opruszenia foremki)
  • 7 gr suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (plus 3 do nadzienia)
  • 55 gram miękkiego masła (plus kawałek do wysmarowania foremki)
  • 60 ml ciepłej wody
  • 85 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 250 gram półtłustego twarogu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

A jeżeli wolicie chlebek w wersji wytrawnej, to przepis na niego znajdziecie tu: chlebek do dzielenia.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz